Veszprém város elismerését kapta Demeter Ferenc
a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnöke

2023-ban Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a városi közéletben, valamint a veszprémi nyugdíjasok érdekében végzett önzetlen társadalmi munkája elismeréseként Demeter Ferenc István részére Pro Meritis érmet adományozott.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Demeter Ferenc 1976-ban szerzett diplomát a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola lokátor üzemeltető mérnöki szakán. Már fiatal tisztként több parancsnoki beosztást látott el, szolgált Sormáson, Taszáron, Jután, a katonai akadémiát 1983-86 között Budapesten végezte el. Veszprémbe a Légierő Vezérkar állományába 1991-ben került, melynek megszűnésekor a beosztása is megszűnt, ezért 2001-ben nyugállományba helyezték.

Demeter Ferenc számára fontos volt, hogy ne szakadjon el a gyökerektől, így 2003-tól tagja, később alelnöke lett a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének, majd 2023-ban az egyesület elnökének is megválasztásra került. Alelnökként az évente megrendezésre kerülő Doni Hősök Emléktúra szervezési feladatait látta el. A várossal közös rendezésű „Apród Hétpróba” rendezvényen játékos sportversenyt és családi napokat rendez és szervez a tagjaiknak és a fiataloknak. Demeter Ferenc meggyőződése, hogy a katonaság szoros kapcsolatba kerülhet az állampolgárokkal, mely által a bizalom a testület irányába folyamatosan erősödik.

2006-ban felkérik a Magyar Honvédség Zrínyi KHT-hez a honvedelem.hu újság szerkesztőségébe munkatársnak. Ebben az időszakban a gyakorlatokról, bemutatókról, katonai konferenciákról tájékoztatja az olvasóikat, fontos szerepet vállaltak ezzel a külföldön szolgálatot teljesítők hazai friss információkkal történő ellátásában.

Demeter Ferenc nyugdíjazását követően aktív közösségi tevékenységével kapcsolódott be a megyei és veszprémi nyugdíjasok lüktető életébe. 2006-ban megválasztják a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnökének, ami választott tisztséget jelenleg is ellátja. 2008-tól tagja Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségének (NYOSZ), és 2019-től alelnökeként képviseli a városi-megyei nyugdíjas klubok és egyesületek érdekeit.

A nevéhez fűződik többek között a Bakony Túra elindítása, ami a pandémiás helyzet miatt szakadt meg. A több mint tíz alkalommal megrendezett túrán az ország minden részéből fogadtak látogatókat, akik megismerhették Veszprém, valamint a Bakony szépségeit.  Hat éven keresztül személyesen készítette fel csapatokat a szlovákiai, valamint a csehországi nemzetközi versenyekre, ahol a magyar nyugdíjasok tisztes helytállással szerepeltek. A Generációnk című magazinban pedig már évek óta nagyszerű írói vénával mutatja be hitelesen a különleges és értékes emberek munkásságát és életútját.

Demeter Ferenc feladatait nagy empátiával végzi, embertársaival való törődése és odafigyelése példaértékű. Ezt bizonyítja az is, hogy egy életen keresztül segítette embertársait az önkéntes véradásával, amit 1972-ben kezdett el Debrecenben és ami 2021-ben Veszprémben fejezett be. Ez idő alatt 173 hagyományos és 32 plazma véradást teljesített, ezért 2016-ban az EMMI miniszter Pro Vita kitüntetésben részesítette.

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk