"Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágykozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart."
Pilinszky János

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. Ekkléziológiailag a megdicsőült Egyház (latinul ecclesia triumphans) ünnepe.

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. A katolikusok november 2-án tartják, egyháztanilag a »szenvedő egyház« (ecclesia patiens) ünnepe, a mindenszentek november 1-i főünnepét követő ünnepnap, amikor a »küzdő egyház« (ecclesia militans) a »szenvedő egyházról« (ecclesia patiens) emlékezik meg. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.

E napon ma is szokás a sírok megtisztítása, feldíszítése és gyertyák gyújtása a halottak emlékezetére. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé szokás, hogy számukra is megterítenek, kenyeret, sót, vizet tesznek az asztalra.


Szöveg: Wikipédia és Arcanum
Fotó: Pixabay

Örömtánccal, dalköri fesztivállal és gálaműsorral ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a Nyugdíjasok Országos Szövetsége Balatonfüreden. Augusztus utolsó napjaiban a 11. Balatoni Randevút az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében tartották meg több mint kétezer vendég részvételével.

Május tizenegyedike Miskolc Város Napja – ebből az alkalomból idén is ünnepi közgyűlést rendezett Miskolc MJV Önkormányzata a Miskolci Nemzeti Színházban, melyen a hagyományoknak megfelelően Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere ez alkalommal is átadta a város díjait és kitüntető címeit.

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete ez évben ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Az alkalomból az uzsai kultúrházban tartott ünnepi összejövetelt a civil szervezet április 27-én. Az esemény többek között alkalmat adott arra, hogy elismeréseket adjanak át, összegzést készítsenek, felelevenítsék az elmúlt évtizedek egyesületi történéseit, a szervezeten belül lezajlott változásokat, de kötetlen beszélgetésekre, kulturális feltöltődésre is maradt idő.

GRATULÁLUNK
a születésnaposoknak!
További sikereket, jó egészséget kívánunk!
NYOSZ

Már 30 éve léteznek – Uzsán ünnepelt a Tapolca és Környéke Nyugdíjasok Egyesülete | Tapolcai Media

A Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorának vendégei voltunk.

Beszélgetőtársak:
Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Szövetség elnöke, Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnökét, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője, és Meskó László, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.
A teljes műsor itt meghallgatható:

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk