A koronavírus járvány sok vonatkozásban átírta az emberek hétköznapjait, így a vásárlási szokásait is. A járvány elleni védekezés egyik nagyon fontos eszköze a közvetlen emberi találkozások számának csökkentése. Ez a követelmény előtérbe helyezte az internetes vásárlás elfogadását és rendszeres használatát még az időseknél is.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mennyire biztonságos az online tér, milyen buktatói vannak ennek az új vásárlási formának. Fogyasztóvédelmi szempontból ezt szeretnénk körbejárni és felhívni a figyelmet az eddigi negatív tapasztalatokra és ennek kapcsán arra, hogy mit lehet tenni a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Nagyon fontos kérdés az, hogy kiknél és milyen feltételek mellett lehet biztonsággal vásárlóként megjelenni. Az online beszerzésénél napjainkban kézenfekvő a médiákból ismert webáruházakon keresztül történő vásárlás. Az Európai Uniós elvárásnak megfelelően a bankok és az internetes áruházak már sokat tettek a saját és a szolgáltatást kínálók biztonságért. Ennek ellenére sok az olyan „lefedetlen terület” még, amelyek kihasználásával a bűnözők meg tudják károsítani a gyanútlan vásárlókat.

Érdemes ezért megfogadni a rendőrség bűnmegelőzési szervezete által, az online vásárlások biztonsága érdekében kiadott közleményében foglaltakat:

Néhány hasznos tanács a prevenció jegyében: 

  • A megrendelése előtt mindenképpen javasoljuk, hogy ellenőrizze le az adott webáruház valódiságát. Olvassa el a vásárlói és kérje ki a fiatalabb családtagjaik véleményét és segítségét az áldozattá válás megelőzése érdekében!
  • Csak megbízható, ellenőrzött webáruházban vásároljon előreutalással!
  • Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így kártyájának adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a bolt üzemeltetője nem ismeri meg.
  • Olvassa el az általános szerződési feltételeket!
  • A vásárlási feltételeket mentse le a gépre és nyomtassa ki, így később bizonyítani tudja, hogy milyen tájékoztatás volt hozzáférhető a honlapon a rendeléskor!
  • Interneten soha ne adja meg a PIN kódját!
  • Ellenőrizze az eladót (visszajelzések, közzétett adatok alapján)!
  • Bankkártya adatait csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg (kereskedő oldalán vagy e-mailben soha)!
  • Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal valódi banki oldal, rendelkezik-e tanúsítvánnyal!
  • Ha lehet, válasszon a fizetés során pénzforgalmi szolgáltatót (pl. PayPal)!

A rendőrség bűnmegelőzési szervezete arra kéri az interneten vásárlókat, hogy magánszemélyektől, valamint ismeretlen forrásból történő vásárlás esetén kerüljék az előre történő fizetést. Lehetőség szerint válasszanak olyan fizetési módot, amely biztosítja, hogy az eladó az ellenértéket kizárólag akkor kaphatja meg, ha a vevő a terméket átvette.

Demeter Ferenc

 

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk