Július 1-jétől a nyugdíjtörvényben a nyugdíj melletti munkavégzés tekintetében lényeges változások következnek be az új társadalombiztosítási törvény hatályba lépése nyomán.

Fotó: Getty Images

A lényeges módosítások a nyugdíj melletti munkavégzéssel elérhető nyugdíjnövelésre, valamint a nők kedvezményes nyugdíja melletti munkavégzéssel kapcsolatos éves keretösszegre vonatkoznak - írja szakportálján Farkas András nyugdíjszakértő, aki úgy látja, hogy a szerdán életbe lépő számos további módosítás csak technikai jellegű, érdemben nem változtatja a szabályozást.

Lényeges változások a nyugdíjtörvényben 2020. július 1-jétől


A nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik, így nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre.

Miután 2020. július 1-jétől a nyugdíj mellett minden keresőtevékenységgel járó jogviszonyban szerzett kereset járulékmentessé válik, e kereset már nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre.

A szakértő véleménye szerint szerint inkább nyernek ezzel a változással azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjuk mellett tovább dolgoznak, hiszen azonos feltételek mellett a keresetük, jövedelmük 18,5%-kal magasabb összegű lehet, miközben csak az éves keresetük 1/2400-ad részével egyező összegű nyugdíjnövelési jogosultságot veszítik el.

A 2020. július 1-jén hatályba lépő új társadalombiztosítási járulék mértéke ugyanis 18,5%, amely a nyugdíj mellett szerzett kereseteket kivéve minden egyéb keresetet terhel majd a korábbi nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék és munkaerőpiaci járulék helyett.Miután megszűnik a nyugdíj mellett végzett munkával szerezhető nyugdíjnövelési lehetőség, ez a nyugdíjkorhatáruk betöltését követően tovább dolgozni kívánó személyek esetében egy fontos plusz érv lehet amellett, hogy a korhatáruk betöltésével halasszák el a nyugdíjigénylésüket, amíg csak dolgozni akarnak, mert ezzel sokkal jobban járnak.

Az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz.

A megszűnő korlátozás szerint annak a kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgynek a részére, akinek a nyugdíja mellett végzett munkájából származó, nyugdíjjárulék alapját képező keresete az év első napjától számolva meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az éves keretösszeg), az annak elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Az éves keretösszegbe nem számít bele a közalkalmazottként és egyéb közszolgálati jellegű jogviszonyban szerzett kereset, hiszen annak időtartamára a nyugdíjat eleve szüneteltetik.

A NŐK KEDVEZMÉNYES NYUGDÍJA MELLETT AZ ÚJ SZABÁLY SZERINT MÁR BÁRMILYEN JOGVISZONYBAN - NEM CSAK MUNKAVÁLLALÓKÉNT, HANEM PÉLDÁUL MEGBÍZOTTKÉNT, VÁLLALKOZÓKÉNT IS - KORLÁTOZÁS NÉLKÜL LEHET KERESNI A VERSENYSZFÉRÁBAN 2020. JÚLIUS 1-JÉTŐL.

Továbbra is fennmarad azonban a korhatár előtti ellátásuk vagy a szolgálati járandóságuk mellett dolgozó személyek járulékalapot képező kereseteire vonatkozóan az éves keretösszeg korlátozás - hívja fel a figyelmet a szakértő.

portfolio.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk