A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett.

Október 6-án, szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, mely a nyugdíjkiegészítésről rendelkezik. Novemberben idén már harmadik alkalommal fogja emelni a kormány a nyugdíjakat - ebből kettőt az elszálló infláció indokol.

A megjelent rendelet szerint 2021. novemberében 2021. januárig visszamenőlegesen 1,2 százalékkal fogják emelni a nyugdíjakat és más ellátásokat.

A nyugdíjkiegészítés mértékét az augusztus havi adatok határozzák meg, viszont minden elemzői várakozás egy őszi árrobbanást vetít előre, amit az augusztusi adatok értelemszerűen nem tartalmazhatnak. Ezért a kormányon múlt most, hogy ebben a helyzetben mit tesz: figyelembe veszi az előrejelzéseket vagy esetleg később - az előrehozott júniusi emeléshez hasonlóan - év végén újabb kiegészítést eszközöl, vagy köti magát a törvényi előírásokhoz.

Több pénz érkezik novemberben
Fotó: depositphotos.com

A kormányrendelet alapján a kormány méltányos volt a legidősebbekkel, hiszen már a várható árrobbanást is figyelembe vette az 1,2 százalékos mértékű kiegészítéssel. A januári 3 százalékos emelést júniusban 0,6 százalékos előrehozott kiegészítés követte, erre jön rá az 1,2 százalék. Vagyis éves viszonylatban 4,8 százalékos inflációs rátáig egészítette most ki a kormány a nyugdíjakat, ami megfelel a fogyasztói árindex mértékére vonatkozó prognózisoknak.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentése szerint idén 4,7 százalékos lehet az áremelkedés éves üteme.

forrás: privatbankar.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk