Számos fórumon olvashatunk (ha van hozzá idegrendszerünk) pro és kontra érveket a hazai nyugdíjak mértékéről, azok értékállóságáról.

Tény, hogy újra fellángoltak azok a szakmai 'összecsapások' is, melyek a nyugdíjak un. svájci indexálásának szükségességéről érvelnek, azaz arról, hogy a nyugdíjak évenkénti korrekciójakor az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe kellene venni.

Hogy állnak a nyugdíjak a bérekkel versenyben?

Adalékként a gondolkodáshoz a Központi Statisztikai Hivatal adatait bányásztuk elő, és megnéztük, hogy hogyan alakult az átlagos nyugdíj (százalékos) értéke az átlag nettó fizetések értékéhez viszonyítva. Az alábbi ábrán tehát azt láthatjuk, hogy adott évben (2008-tól 2020-ig tekintve) az átlagos nyugdíj hány százaléka volt az átlagfizetésnek.

Míg 2008-ban az átlagos nyugdíj még megközelítőleg az átlagos havi nettó átlagbér 70%-a volt (pontosan 69,1%-a), addig a legfrissebb adatok szerint 2020-ban ez az arány már az 50%-ot sem éri el (49,7%).

 

profitline.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk