Igazán szavak sincsenek arra, milyen cinikus és tisztességtelen módon „rendezné” a rokkantnyugdíjasok ellátásáról megállapított alkotmányellenes helyzetet a kormány. Az érintettek vagy elfogadnak egyszeri 500 ezer forintot, vagy az évekig tartó további bizonytalanságot vállalják.

Az ünnep előtt este tömegével zúdított a parlament elé törvényjavaslatokat a kormány. Van ebben a csomagban minden. Többek között egy olyan jogszabálynak a tervezete is, amely egy 2018-as alkotmánybírósági döntésnek igen sajátos megfelelésnek értékelhető. Hosszas vita után az Alkotmánybírság (Ab) kimondta: a kormány megszegte az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét. Az Ab döntése nem annyira magától született, két strasbourgi ítélet és a Kúria kérése alapozta meg.

Fotó: Pixabay

Hiába hívta fel az Alkotmánybíróság az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2019. március 31. napjáig tegyen eleget. A parlament Népjóléti Bizottsága eleve csak később, 2019 júniusában tárgyalta a javaslatot, amit a kormánypárti többség végül leszavazott, így nem kerülhetett az Országgyűlés elé. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény módosításáról szóló címet viselő mostani javaslat döbbenetesen gátlástalan módon rendezné a helyzetet.

Egyszer félmillió forintot kaphat, aki rosszul járt az egykori alkotmányellenes eljárás miatt, ha cserében lemond minden további igényéről. Aki ezt a „kompenzációt” nem fogadja el, annak 2022. június 30-ig benyújtott kérelmére a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatot végez. A szervezetnek (ami tulajdonképpen ugyanaz, amely a rokkantakat visszaminősítgette akkor is, ha állapotuk nem javult, sőt nem is javulhatott) erre még további egy év áll rendelkezésére.

Lehetnek viszont, akiknek mindenképpen kedvező az egyszeri juttatás. A részletes indoklásban ugyanis felhívják a figyelmet: a törvényjavaslat szövege nem tartalmazza feltételként, hogy az érintett személy csak a hatálybalépéskor lehet megváltozott munkaképességű. Az intézkedés tehát kiterjed azokra is, akiknek az ellátásra való jogosultsága időközben megszűnt, és azokra is, akik a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás folyósítását követően öregségi nyugdíjat kapnak. 

azenpenzem.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk