Egy 12 pontos kiáltványban foglalta össze a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa azokat az intézkedéseket, amelyeket elvárnak a pártoktól és a kormánytól, annak érdekében, hogy az idős korosztály méltóbb életet élhessen. A csaknem másfél-órás online konferencián az ellenzéki pártok is részt vettek, és egyetértettek abban, hogy meg kell változtatni a nyugdíjrendszert.

Fotó: Imre György

Alaposan megnézik az árakat a nyugdíjasok vásárlás közben. A 142 ezer forintos átlagnyugdíj ugyanis a megélhetéshez is alig elég.

"A kilátvány lényege, hogy felhívjuk a figyelmet a vegyes indexálás szükségességére, a nyugdíjrendszer totális átalakításának szükségességére hosszabb távon, és a nyugdíjbiztosítás önálló szakmai intézményrendszerének visszaállítására"

- mondja Juhász László, a NYUSZET alapító elnöke.

Követelik, hogy a központi költségvetésből a nyugdíj érje el a GDP 11,5%-át, hogy az átlagbér és átlagnyugdíj aránya közelítsen, legyen igazságosabb a nyugdíjrendszer, és stabil finanszírozású legyen a társadalombiztosítási rendszer. Kérik a nyugdíjbiztosító rendszer visszaállítását, a rugalmas nyugdíjbavonulást, a különbözőségek korrigálását, a járulék plafon bevezetését, az induló nyugdíjak megalapításának módosítását, és a vegyes indexálást a nyugdíjak évenkénti emelésével.

A DK elnöke szerinte a svájci indexálás és a rugalmas nyugdíjkorhatár igazságosabbá teheti a rendszert, de a legnagyobb baj a kormány részéről a párbeszéd hiánya.

"Van nagyjából 3 millió nyugdíjasunk iszonytató, hogy az ő életükről Magyarországon rendszerszerűen ez a kormány nem hajlandó beszélgetni, veletek, másokkal, velünk. Szerintem, ha valamit követelnetek kell az a beszélgetés helyreállítása"

- fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A Jobbik szorgalmazza a rugalmas nyugdíjrendszert, a vegyes indexálást, és a differenciált nyugdíjemelést.

"A nyugdíjastársadalom egy része teljesen leszakad, elszegényedik, míg egy másik része messze átlag feletti gazdagságot tud élvezni a nyugdíjas éveiben is. Ez azt gondolom, hogy elég nagy társadalmi igazságtalanság"

- vélekedett Gyüre Csaba, a párt országgyűlési képviselője.

Az MSZP szerint 520 ezer ember 100 ezer forint alatti nyugdíjat kap, és 54 ezren vannak azok, akiknek havonta 300 ezer forintot visz a postás. Az MSZP legfontosabbnak az igazságos nyugdíjemelést tartja, szerintük a 13, havi nyugdíj nem az.

"Ez akkor lenne igazságos, ha egy összegben történne meghatározásra, tehát minden nyugdíjas ugyanolyan összegű 13. Havi nyugdíjat kapna. Ez a nagyon alacsony nyugdíjasoknak nagyon sokat segít, a magas nyugdíjasoknak is a saját jövedelmükhöz képest egy plusz juttatás"

- mondta Tóth Bertalan frakcióvezető.

Az online konferenciáról a Fidesz sem volt kizárva - jegyezte meg a nyugdíjas szervezet soros elnöke, aki emlékeztetett: korábban 18 kezdeményezésüket küldték el a kormánynak, de azokat válaszra se méltatták.

atv.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk