A Pénzügyminisztérium 2020.december 31-én, csütörtökön közzétett frissített költségvetési előrejelzése foglalkozik a nyugdíjasok juttatásaival, illetve azok kilátásaival.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (b) beszédet mond az Idősek Tanácsának ülésén a Karmelita kolostorban 2020. november 2-án. Novák Katalin közölte, hogy a kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt. Jobbról Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Fotó: Koszticsák Szilárd mti.hu

A nyugdíjasok jövőbeni életkörülményeit alapvetően határozza meg a makrogazdasági pálya, valamint a kormány döntései. Ezért nem mindegy, hogy a kormány milyen makrogazdasági előrejelzéssel kalkulál. Az tudható, hogy 2021-től indul a 13. havi nyugdíj visszaépítése: 2021-2024 között a januári nyugdíjon felül a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 1-2-3-4 heti nyugdíjat/ellátást fognak kapni. Vagyis 2024-re teljes egészében visszaépül a plusz egyhavi nyugdíj.

A Pénzügyminisztérium most megjelent anyaga kitér arra, hogy azokban az években, amelyekben a GDP növekedése meghaladja a 3,5%-ot a nyugdíjasok újra részesülhetnek nyugdíjprémiumban. Ha megnézzük a kormány legújabb GDP-növekedési pályáját (erről részletesen itt írtunk), akkor azt mondhatjuk, hogy jövőre még határeset lehet a nyugdíjprémium teljesítése (épp 3,5%-os növekedést vár a kormány), azonban

2022-BEN, 2023-BAN ÉS 2024-BEN IS VÁRHATÓ NYUGDÍJPRÉMIUM.

A kormány frissített inflációs előrejelzése alapján pedig az is kiolvasható, hogy mekkora éves alapemelésre számíthatnak az időskorúak minden a következő évek januárjában. Ezek szerint 2021 és 2024 között minden évben stabilan 3%-os nyugdíjemelés várható.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a napokban arról beszélt, hogy mivel a bérek a nyugdíjaknál nagyobb mértékben emelkedtek az utóbbi években, szeretnék, ha a két és fél millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő is érzékelhetné ezt az életszínvonal-emelkedést. "Ezért is építjük vissza a tizenharmadik havi nyugdíjat. Emellett ott van a nyugdíjprémium is, amit az elmúlt három évben tudtunk kifizetni" - ismertette.

portfolio.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk