Az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció augusztusban, ezzel július után ismét a kontinens bajnokai voltunk ebben a mutatóban – derül ki az Eurostat adataiból. Sőt, az uniós módszertan alapján számított drágulás elérte az MNB inflációs célsávjának tetejét.

A váratlan júliusi megugrás után az már nem okozott meglepetést, hogy augusztusban tovább emelkedett a magyar infláció, a KSH módszertana szerint 3,9%-kal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ezzel a ráta gyakorlatilag elérte az MNB célsávjának (3 pluszmínusz 1 százalék) tetejét.

 

Az Eurostat uniós szintű adatai alapján ismét a magyar áremelkedés volt a legmagasabb a kontinensen. Az uniós módszertan alapján számított harmonizált inflációs ráta (HICP) 4% volt Magyarországon. A statisztikai hivatal kimutatása szerint Kelet-Közép-Európában eleve magas az infláció, de a magyar még ebben is kiemelkedik. Mögöttünk a dobogón a lengyelek és a csehek következnek.

 

Az Eurostat kimutatása szerint az Unióban augusztusban 0,4%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, az eurózónában pedig egyenesen 0,2 százalékkal csökkentek. Ebből is látszik, hogy erőteljes kettősség jellemzi az inflációt jelenleg a kontinensen:

> Egyrészt a válság miatti gazdasági visszaesést követő felpattanás lassan visszahozza a keresletet, ami emeli az inflációt.
> Másrészt viszont a még így is nyomott gazdasági kilátások Nyugat-Európában negatív hatással vannak, a világ nagy jegybankjai sorra a túl alacsony inflációval küszködnek.

Havi alapon júliushoz képest stagnáltak az árak Magyarországon az Eurostat adatai szerint, ebben a mutatóban Ciprus, Luxemburg és Málta jártak az élen.

portfolio.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk