A Rasszizmus Elleni Világnap alkalmából március 21-én adták át a Radnóti Miklós antirasszista díjakat – ezúttal először távol Budapesttől, Nyírbátorban. A település polgármestere 2018-ban részesült a díjban, ebből adódott, hogy meghívta a díjátadó ünnepséget a településre.


A díjjal azokat a személyeket (néha közösségeket) tisztelnek meg, akik hisznek a toleranciában, a gyűlölet nélküli életben, a békesség és szeretet erejében, a kirekesztettek, a hátrányos megkülönböztetésben szenvedők megsegítésében, az emberséges élet lehetőségében, és úgy általában a humanizmus mélyen igaz elvében, és akik tesznek is mindezek érdekében.

A díjátadás a nyugdíjas közélet számára is ünnep volt, hiszen a díj történetében harmadszor kapott nyugdíjas érdekvédő Radnóti Miklós Díjat, Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke személyében. (Korábban Czerván Nándorné, a MSzOSz Nyugdíjas Választmányának elnöke, és Jankovits György NYOSZ elnök részesült e díjban 2010-ben.)
(tudósítónktól)

A Radnóti Miklós antirasszista díj (röviden: Radnóti-díj) a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000 februárjában alapított elismerés, amely a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek odaítélhető, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen.” A díjat megkaphatja valamely szervezet és település is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966. október 26-án, a 2142. számú határozatával jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert, az apartheid rezsim korlátozó intézkedései elleni békés tüntetés során.

E hagyomány őrzésére választották az alapítók március 21-ét a Radnóti-díj átadásának napjául. A díjjal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban, amelyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet.

Vikipédia

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk