Radnóti Díjjal tüntették ki Stikel Jánost,
a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnökét

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége tagszervezetei közül az egyik legnagyobb szervezettséggel és taglétszámmal van jelen a megyéjük civil társadalmában a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége. Elnökük március 21-én Radnóti Díjat vehetett át a MEASZ elnökétől a társadalmi kirekesztettség elleni munkája elismeréséül.

A több, mint száz nyugdíjas egyesület, illetve klub tíz kistérségi informális rendszerben, észak és dél régiókban szervezi a nyugdíjasok közösségi életét. A megyei szövetség a kistérségek munkáját segítve hangolja össze a programokat, végzi az időskorúak érdekvédelmét, érdekképviseletét. A szövetség munkáját az elnök Stikel János, valamint a 16 főből álló megyei elnökség irányítja.

Stikel János a középiskolai tanulmányait követően a katonai pályát választotta és 1975-ben a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola rádió-felderítő szakán végzett. Első tiszti beosztásra Lentibe a felderítő zászlóaljhoz került. A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia elvégzését követően Kaposvárra került humán beosztásba.

Az utolsó beosztásában 10 évet parancsnoki iroda vezetőként, civilre lefordítva kabinet főnökként dolgozott és közben megszerezte az újságírói végzettséget is. Ez a képesítés is adta azt a lehetőséget, hogy egy évig Bosznia-Hercegovinában békefenntartóként szolgált a Magyar Műszaki Kontingensben, ahol elsősorban a katonák mentális állapotáért, a sajtómunkáért és a civil lakossággal való kapcsolattartásáért volt felelős. Erre az egy évre úgy emlékezik vissza, hogy itt érezte igazán magát katonának. Akik ebben a “béketeremtési” feladatban részt vettek, azok elsősorban a háború borzalmai által sújtott szerencsétlen sorsú embereknek szerettek volna segíteni.

A korengedményes nyugdíjat, mint kényszerhelyzetet kellett elfogadnia. Utolsó beosztásában többek között az egyházi, a civil és sajtó kapcsolatokkal is foglalkozott, ami számára meglehetősen nagy ismeretségi kört nyitott meg elsősorban Somogy megyében. Ez hozta azt a helyzetet, hogy 2001-től már civilben dolgozott a megyei önkormányzatnál, mint társadalmi kapcsolatokért felelős referens. A munkája jelentős részét tette ki a nyugdíjasokkal való foglalkozás.

2006-ban jött a változás a megyei közgyűlés elnökének személyében és megköszönték a munkáját. Ezt követően társadalmi funkcióban a Somogyért Egyesületnek volt három évig a titkára.

A 2010-es év egy újabb fordulatot hozott az életében, amikor a megyei nyugdíjas szövetség akkori elnöke egészségügyi problémái miatt visszavonult. Megkeresték, így lett a megyei szövetség elnöke.

Az új megyei nyugdíjas vezetéssel fő irányvonalként fogalmazták meg az érdekvédelmet, érdekképviseletet. Ennek során a ma élő nyugdíjasok életszínvonalának a megőrzését célzó munkát tartották és tartják elsődlegesnek. Észrevételeiket, javaslataikat igyekeznek eljuttatni azokhoz, akik ennek javítása érdekében tudnak valamit tenni. Nem valaki ellen, hanem a nyugdíjasok érdekében fogalmazzák meg a véleményüket. Minden esetben a szépkorúak iránti elkötelezettség vezérli kritikáikat és javaslataikat.

Stikel János 2010 óta folyamatosan képviseli, hangoztatja, hogy az infláció követő nyugdíjemelés nem őrzi meg a nyugdíjak reálértékét. Annak is gyakran hangot adott, hogy az infláció százalékos kompenzációja nem egyformán érint mindenkit. Ugyanis amíg az infláció egyformán hat mindenkire, addig a százalékos emelés a magasabb nyugdíjjal rendelkezőknek ad nagyobb kompenzációt. Vallja, hogy 2010-ben az infláció követő nyugdíjemeléssel befagyasztották a nyugdíjasok életszínvonalát, és a jelenlegi gyakorlat szerint a nyugdíjasok kétharmada rosszabbul él.

Vezetésével a somogyi nyugdíjasok hagyományápolása, kulturális tevékenysége példaértékű, sokszínű és nagy tömegeket vonz. Éves szinten általában 22-23 megyei rendezvényük van. Egyedülálló megyei szintű népviseleti bemutatókat tartanak. 40 éves múltra tekint vissza az évente Balatonszemesen megrendezésre kerülő Ezüst Nyár nyugdíjas táboruk. Az Idősek Hónapja időszakában öt tematizált művészeti gálát tartanak.

Somogy megyére az aprófalvas település szerkezet a jellemző, ahol nagyon sok az egyedülálló, nehéz sorsú, idős ember. A munkalehetőségek megszűnése miatt ezekből a falvakból nagy az elvándorlás. Sok helyütt nincs olyan közösségi forma, ahol az idősek társasági életet élhetnének. Ezt az űrt igyekszik betölteni a helyi nyugdíjas klub, ezért fontos kérdés számukra az, hogy ezekben a falvakban is jelen legyen a szövetség, segítse az ott folyó munkát.

A szövetség szlogenje hűen tükrözi annak és vezetőjének hitvallását: „Önként, önzetlenül a szépkorúakért!”

Veszprém város elismerését kapta Demeter Ferenc
a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnöke

2023-ban Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a városi közéletben, valamint a veszprémi nyugdíjasok érdekében végzett önzetlen társadalmi munkája elismeréseként Demeter Ferenc István részére Pro Meritis érmet adományozott.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Demeter Ferenc 1976-ban szerzett diplomát a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola lokátor üzemeltető mérnöki szakán. Már fiatal tisztként több parancsnoki beosztást látott el, szolgált Sormáson, Taszáron, Jután, a katonai akadémiát 1983-86 között Budapesten végezte el. Veszprémbe a Légierő Vezérkar állományába 1991-ben került, melynek megszűnésekor a beosztása is megszűnt, ezért 2001-ben nyugállományba helyezték.

Demeter Ferenc számára fontos volt, hogy ne szakadjon el a gyökerektől, így 2003-tól tagja, később alelnöke lett a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének, majd 2023-ban az egyesület elnökének is megválasztásra került. Alelnökként az évente megrendezésre kerülő Doni Hősök Emléktúra szervezési feladatait látta el. A várossal közös rendezésű „Apród Hétpróba” rendezvényen játékos sportversenyt és családi napokat rendez és szervez a tagjaiknak és a fiataloknak. Demeter Ferenc meggyőződése, hogy a katonaság szoros kapcsolatba kerülhet az állampolgárokkal, mely által a bizalom a testület irányába folyamatosan erősödik.

2006-ban felkérik a Magyar Honvédség Zrínyi KHT-hez a honvedelem.hu újság szerkesztőségébe munkatársnak. Ebben az időszakban a gyakorlatokról, bemutatókról, katonai konferenciákról tájékoztatja az olvasóikat, fontos szerepet vállaltak ezzel a külföldön szolgálatot teljesítők hazai friss információkkal történő ellátásában.

Demeter Ferenc nyugdíjazását követően aktív közösségi tevékenységével kapcsolódott be a megyei és veszprémi nyugdíjasok lüktető életébe. 2006-ban megválasztják a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnökének, ami választott tisztséget jelenleg is ellátja. 2008-tól tagja Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségének (NYOSZ), és 2019-től alelnökeként képviseli a városi-megyei nyugdíjas klubok és egyesületek érdekeit.

A nevéhez fűződik többek között a Bakony Túra elindítása, ami a pandémiás helyzet miatt szakadt meg. A több mint tíz alkalommal megrendezett túrán az ország minden részéből fogadtak látogatókat, akik megismerhették Veszprém, valamint a Bakony szépségeit.  Hat éven keresztül személyesen készítette fel csapatokat a szlovákiai, valamint a csehországi nemzetközi versenyekre, ahol a magyar nyugdíjasok tisztes helytállással szerepeltek. A Generációnk című magazinban pedig már évek óta nagyszerű írói vénával mutatja be hitelesen a különleges és értékes emberek munkásságát és életútját.

Demeter Ferenc feladatait nagy empátiával végzi, embertársaival való törődése és odafigyelése példaértékű. Ezt bizonyítja az is, hogy egy életen keresztül segítette embertársait az önkéntes véradásával, amit 1972-ben kezdett el Debrecenben és ami 2021-ben Veszprémben fejezett be. Ez idő alatt 173 hagyományos és 32 plazma véradást teljesített, ezért 2016-ban az EMMI miniszter Pro Vita kitüntetésben részesítette.

Somogyváry Attila, a Nyugdíjasok Egyesülete Pécs tiszteletbeli elnöke, a NYOSZ korábbi elnökségi tagja, az idős emberekért, a közösségekért végzett több évtizedes munkája elismeréseként az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat

állami kitüntetésben részesült, melyet 2023. március 14-én a Pesti Vigadóban vett át.

A kitüntetéshez gratulálunk és további eredményes munkát, jó egészséget kívánunk!

Somogyváry Attila a Nyugdíjasok Egyesülete elnökségének 2002 óta tagja, 2003-2010 között elnökhelyettes, 2010 – 2020 között a többezer fős Egyesület elnöke, valamint 2006 – 2019 között a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségi tagja volt. Tevékeny közreműködése eredményeként az országban elsők között hozták létre a Dél-Dunántúli Régió Nyugdíjas Érdekvédelmi Szervezeteinek Együttműködési Megállapodását, amely Baranya-Somogy-Tolna megyék legnagyobb nyugdíjas szervezeteinek munkáját hangolta össze és segíti azok együttműködését, az idősekért végzett érdekvédelmi munka összehangolását.

Pécs Város testvérvárosai és partnervárosai nyugdíjas szervezeteivel kiváló együttműködési munka kapcsolatokat alakított ki, rendszeres találkozókat szervezett és közreműködésével erősítette nyugdíjas társaink és városunk polgárainak nemzetközi kapcsolatait.

Közreműködésével többszáz rászoruló nyugdíjas társunknak, iskolás gyermekeknek, hajléktalanoknak, karitatív szervezeteknek tudtunk jó minőségű ruhát, cipőt, gyermekjátékokat osztani a németországi Fellbach testvérszervezetünkben tevékenykedő barátaival együtt megszervezett 2 kamionnyi adomány gyűjtési akciója eredményeként. A mai napig is működő személyes, baráti kapcsolatokat ápol a határainkon túli nyugdíjas szervezetek (Lendva, Eszék, Szabadka, Pélmonostor és Aix en Provance ) vezetőivel, sőt egy nyugdíjas delegációt vezetve előrehaladott tárgyalásokat folytatott a törökországi idősügyi szervezet államtitkárával, Isztambul főpolgármesterével és az ottani konzulátussal a török és magyar nyugdíjasok együttműködéséről, az idősklubok cserelátogatási lehetőségeiről. Az időközben bekövetkezett pandémiás helyzet egy időre megakadályozta a továbblépést, de bízunk az eredményes folytatásban.

Az évente meghirdetett HÉRA pályázati támogatások rendszeres nyerteseként 15 éven keresztül tudtuk támogatni rászoruló társainkat a közüzemi számláik befizetésénél. Egyesületünknél 2005 óta csak csökkent munkaképességű személyek dolgoznak és foglalkoztatásukat, megélhetési, anyagi biztonságukat az általa rendszeresen megnyert pályázatokkal hosszú távon tudtuk biztosítani.

Somogyváry Attila két cikluson keresztül a Nemzeti Civil Alapprogram Dél Dunántúli Kollégiumának pályázati bíráló tagja volt, ahol szakmai munkával, pályázati tanácsadással és pénzügyi források biztosításával támogatta a régió civil szervezeteinek működését.

A Bíráló Bizottság tagjaként került kapcsolatba a Főnix Nagyasszonyok Egyesülettel és vállalta el a 2012 évi pécsi díjátadó ünnepségének megszervezését. A megjelent országgyűlési képviselők, polgármesterek és a több mint 300 fő részvételével késő estig megtartott ünnepség óriási sikert hozott egyesületeink életében és tovább erősítette munkakapcsolatunkat. Az   ünnepség megszervezésében végzett munkája elismeréseként tiszteletbeli Főnix Nagyasszonnyá avatták.

Munkakapcsolata az elmúlt tíz évben töretlen, párjával együtt részt vesznek a Nagyasszonyok által szervezett kapcsolatépítő programokon és az évenként rendezett díjátadó ünnepségeken.

Fiatalabb korában aktív sportolóként, majd szakági sportvezetőként is hozzájárult Pécs város hazai és nemzetközi hírnevének erősítéséhez.

Tiszteletbeli elnökként szakmai tudásával, közösségépítésben szerzett magasszintű tudásával továbbra is segíti nyugdíjas közösségünk munkáját.

Nyugdíjasok Egyesülete Pécs

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk