December 12-én jeles eseményre gyűltek össze a budapesti Benczúr Házba a NYOSZ megyei és országos vezetői, nyugdíjas aktivistái és együttműködő partnerei. Az impozáns helyszín méltó környezetet biztosított a kerek évforduló megünneplésére, és a szövetség legkiválóbb aktivistáinak köszöntésére, valamint a 2018. év jelentősebb programjainak értékelésére, díjak átadására.

Guttman Vilmos, az Országos Költészeti Szemle rendszeresen díjazott szavalója Arany János: Epilógus c. versének előadását követően a NYOSZ 30. évfordulójára készült 2 perces videót tekintették meg a résztvevők, majd Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke mondta el ünnepi megemlékezését.

Pozsik Joachimné Róza asszony Egercsehiből érkezett és csodálatos énekével nyűgözte le a nézőközönséget. Ő az Országos Dalosversenyről 10 alkalommal távozott nyertesen, és nevével fémjelzett díjat is alapított a NYOSZ a legjobb nyugdíjas népdalénekes számára.

A rendezvény egyik legbensőségesebb részében a 2018. évi kitüntetések átadása történt, a díjakat Némethné Jankovics Györgyi NYOSZ elnök és Szrenka Pálné, a NYOSZ szervezeti alelnöke adta át.

A NYOSZ Díszoklevelét és ajándékát kapták:

Zala megyéből:
Balogh István, a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete Elnökségi tagja, a Zala Megyei Idősügyi Tanács alelnöke

Hajdú-Bihar megyéből:
Balogh Lajosné, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület alelnöke

Békés megyéből:
Bíróné Majoros Mária, a gyomaendrődi I. sz. Nyugdíjas Klub és az Egészség Kör vezetője

Győr-Moson-Sopron megyéből:
Bödecs Károlyné, a Győrújbaráti Nyugdíjas Klub vezetője

Pest megyéből:
Cser János, a Százhalombattai Őszidő Nyugdíjas Klub vezetője, a NYOSZ Elnöksége tagja

Pécsről, Baranya megyéből:
Hegedűs Margit, a Pécsi Nyugdíjas Egyesület Elnökségének korábbi tagja
            
Heves megyéből:
Kósa László, az Egri Dobó Katica Nyugdíjas Egyesület elnöke, a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége Elnökségi tagja, az Egri Civil Kerekasztal tagja

Békés megyéből:
Pacsika Istvánné, a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke

Kecskemétről:
Probojáczné Túri Éva, a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége elnökhelyettese    

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből:
Schmidt Pálné, a nyíregyházi Postás Nyugdíjas Egyesület elnöke, a megyei szövetség gazdasági felelőse
                
Vas megyéből:
Schreiner Vilmosné, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesülete elnöke

Győr-Moson-Sopron megyéből:        
Szabó Károlyné, a GY-M-S megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület gazdasági felelőse

Siófokról:
Szolgáné Cullag Erzsébet, a Nyugdíjasok Siófoki Egyesülete gazdasági felelőse
        
Tolna megyéből:
Zágonyi Lukácsné, a Tolna Megyei Nyugdíjas Szervezetek Érdekszövetsége Elnökségi tagja

A Pro Seniore díjat 5 évente (kerek szervezeti évfordulók alkalmával) azok a személyek, közösségek, kollektívák számára ítéli oda a NYOSZ Elnöksége, akik, ill. amelyek hosszabb idő óta szemléletükkel, céljaikkal és mindennapi munkájukkal az idős társadalom érdekében tevékenykednek, szolgálják a nyugdíjas generáció életminőségének javítását, és mind emellett a NYOSZ hétköznapjaiban is támogató szerepet vállalnak.

Pro Seniore díjban részesült nyugdíjas aktivisták:    

Jankovits György, aki a NYOSZ korábbi elnöke

Deák Jánosné, aki 2000 óta a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületének elnöke, a Szolnok Városi Idősügyi Tanács tagja
    
Demeter Ferenc, aki 2006 óta a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke, 2008 óta a NYOSZ Elnöksége tagja, a legutóbbi tisztújítás óta a NYOSZ alelnöke.

Teszárovics Mikós, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége elnöke 2004 óta, és hat éven át a NYOSZ korábbi érdekvédelmi elnökhelyettese.

Erdélyi Tamás, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szövetség újsága, a Nyugdíjasélet korábbi szerkesztője, 2013 óta a NYOSZ irodalmi pályázatának, és antológiáinak gondozója, zsűritagja.

Kravecz Magdolna, aki a szlovákiai Komarno Nyugdíjas Klubjának elnöke, szlovákiai járási nyugdíjas vezető.    

dr. Köteles Lajos – és dr. Rozsnyai Katalin    
kutató páros, akik 2016-18 között a NYOSZ 6000 fős nyugdíjas életminőség kutatását irányították.

Pro Seniore díjban részsült önkormányzatok, polgármesterek

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere    
Dr. Tóth József, Budapest Főváros XIII. kerület polgármestere

Pro Seniore díjban részesült cégek, intézmények:

BRFK Bűnmegelőzési Osztály Oláh Paulon László rendőr alezredes osztályvezető vezetésével.
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft

Pro Seniore díjban részesült médiaszemélyiség:

Gulyás Erika - újságíró        

A Magyar Népi Kultúráért alakult Alapítvány, a Vadrózsák Néptánc Egyesülete - Cavinton (Senior) tánccsoportjának bemutatóját követően a Szenior Mozgásprogram éves eseményeinek értékelésére került sor. Pár éve a NYOSZ hétköznapjaiban megnövekedett szerep jutott a mozgásnak. A korábbi gyakorlathoz képest egyre többen, egyre rendszeresebben kezdetek el mozgásprogramokra járni, amire az utóbbi három évben külső támogató is jutott.

2018-ban már rendszerbe foglaltuk az eseményeket, melyekből egy országos verseny kerekedett. Ennek eredményeiről adott számot Németh Lajos, a program nagykövete.

A legtöbb nyugdíjast az Olajág Otthonok mozgatta meg (2648)

A legtöbb órát a NYOSZ-hoz tartozó civil szervezetek közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szövetsége gyűjtötte, több mint 5220 órát.

A legkeményebben a Komáromi Nyugdíjas Egyesület tagjai dolgoztak, hiszen ők fejenként közel 10 órával gazdagították a kihívást.

A programban résztvevő 22 tagszervezet között kisorsoltuk a 100.000.- ft-os kirándulást, amelyet a budapesti nyugdíjasok nyerték.

2018 augusztus 30-án a Hárshegyi Randevún Alex Tamás előadta az általa írt Szépkorúak himnuszát és meghirdette a versenyt a dal videoklipjének felvételéhez. A pályázatra 7 pályamű érkezett, amelyet a szerző és a NYOSZ képviselőiből álló zsűri értékelt. A díjakat a NYOSZ elnöke és a szerző, Alex Tamás adta át a 3. helyezettnek - a budapesti Pacsirta Dalkörnek, a 2. helyezettnek – a Szeghalmi Búzavirág Egyesület Népdalkörének, és az

1. helyezettnek: az Abdai Rábca Dalkört képviselő Rixerné Szokodi Kornélia elnöknerk és Rixer Károly szólistának . Dicséretet kaptak a körösladányiak és a nyírturaiak dalosai is.

A Generációnk magazin terjesztésében élenjáró szervezetek, aktivisták számára is jutott ajándék az ünnepségen, a díjakat Müller János, a kiadó Kft egyik tulajdonosa és a többségi tulajdonos NYOSZ elnöke Némethné Jankovics Györgyi adta át. Kapták: a Hajdú-Bihar megyei tagszervezet, a kecskeméti tagszervezet, a hódmezővásárhelyi tagszervezet, a nógrád megyei tagszervezet, a heves megyei tagszervezet, a Győr-Moson-Sopron megyei tagszervezet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagszervezet, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagszervezet.

Az ünnepség befejezéséül a Karácsony, a békesség és a szeretet üzenetével búcsúztunk, melynek keretében Hani Jánosné Ady Endre: Karácsony című versét mondta el.

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk