A testi, lelki, szellemi jó közérzet és a fizikai aktivitás szolgálata fontos része a NYOSZ érdekvédelmi filozófiánknak. Ezt próbálta tükrözni a Balatoni Randevú, amelyet idén tizedszer szerveztünk meg augusztus 28. és szeptember elseje között, ezúttal a csopaki üdülőfaluban.

Az országos rendezvény Szenior Örömtánc Fesztivállal kezdődött. Ez egy olyan, újszerű elfoglaltság az idősebbek körében, melynek lényege a mozgás, illetve az agytorna, ami a koreográfia tanulása miatt szükséges, és ráadásul jó közösségben van az ember. Az örömtánc évek óta része a nyárvégi programsorozatnak, idén a hely befogadó képessége miatt fesztivált, bemutató jellegű programot szerveztünk. Az esti élőzenés táncprogram és a másnap reggeli közös „össztánc” azonban már a régi megszokott, kötetlen hangulatot idézte.

Másnap a program az Országos Dalköri Fesztivállal folytatódott. Kórusok, népdal- és nosztalgiakörök léptek fel, amelyeket szakmai zsűri értékelt. A fellépők – idén 20 csoport volt jelen a fesztiválon - megyei, illetve regionális előselejtezőn már részt vettek. Ennek következménye a műsorszámok magas színvonala, amelyet a zsűri is kiemelt.

Harmadnap – az eddigi Randevúk történetében először – kulturális gálára került sor. Itt a szervezők arra törekedtek, hogy kerülve a verseny helyzetet inkább az önfeledt szórakozásnak, a kedves műsorszámok bemutatásának szenteljük az időt a legkülönfélébb műfajokban. A produkciók sokszínűsége, hangulatos megjelenítésük üdítő színfoltja volt a programnak. A napot a győri Akkordeon Tánczenekar ajándék koncertje zárta, ahol szintén nagy szerep jutott a táncnak, a régi slágereknek.

Az üdülőfaluban mindvégig különleges kézműves technikákat is lehetett látni, tanulni, például a mandalafestést vagy a papírfonást. A kirándulások, túrák iránt érdeklődők számára többféle ajánlattal szolgáltak a szervezők. És persze nem maradhatott ki a balatoni fürdőzés sem a programból, hiszen a kedvező időjárásnak köszönhetően a tó vize is „idősbarát” hőfokú volt.

A nyugdíjasok balatoni fesztiválja a szövetség életében a legjelentősebb kulturális, hagyományőrző és szórakoztató programsorozat, amely – az idei pályázati döntésnek köszönhetően – meghatározó helyet kap majd 2023-ban a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége ezúton köszöni meg minden fellépőnek, látogatónak, szervezőnek, közreműködőnek a program lebonyolításában vállalt szerepét, hálásak vagyunk minden segítségért, a lelkesítő szavakért, a közösségi portálokon megjelent pozitív visszajelzésekért.

Némethné Jankovics Györgyi NYOSZ elnök

A fotógaléria itt megtekinthető
Fotók: Németh Zsófia

Az Országos Dalköri Fesztivál eredménylistája
Kiemelt arany fokozat:
Búzavirág Népdalkör (Maklár), Táncika Népdalkör (Alvéges), Petri Öregfiúk (Pócspetri)
Arany fokozat:
Alvégesi Népdalkör, Borostyán Kórus (Enese), Rábca Dalkör (Abda), Tapolcai Kerek Kórus (Miskolc), Baranya Bokréta Népdalkör (Pécs), Egri Vitézek Dalkör, Csobánc Népdalkör (Tapolca), Őszirózsa Népdalkör (Hajdúbagos), Búzavirág Népdalkör (Pécs), „Határtalan dallamok” Énekkar (Győr), Békefi Antal Népdalkör (Szentgotthárd).
Ezüst fokozat:
Batsányi Vegyeskórus (Tapolca), Rákoshegyi Rezedák Dalkör (Budapest), Nosztalgia Baráti Kör (Mosonmagyaróvár),
Bronz fokozat:
Napkori Asszonykórus, Győrság község Dalárdája, Őszirózsa Dalkör (Majorok)

Az Országos Nyugdíjas Kulturális Gála fellépői
Körösladányi Őszikék Nyugdíjas Klub Dalköre (népdalcsokor)
Borostyán Kórus - Enese (Galga-menti dalcsokor)
Sorosánszki Jánosné – Bartha Ferencné - Hajdúbagos (Hajdúsági népdalok)
Alvégesi tánccsoport (Tirpák táncok, Fátyoltánc)
Nagy Éva – Budapest (szólóének)
Estike Népdalkör - Sarkad
Szabóné dr. Pataki Eszter – Hajdúbagos (cigánydalok)
Kiss Ferenc – Gyula (Pásztordalok)
Őszi levél Nyugdíjas Egyesület – Levelek (Csóró nyuggerek – paródia)
Biharugrai Népdalkör (Hajdúsági dalcsokor)
Pócspetri Nyugdíjas Egyesület (tánc)
Egri vitézek Dalkör (Boros dalok)
Rákoshegyi Rezedák (Kalocsa környéki népdalok)
Dózsavárosi Őszidő Klub – Veszprém (szalagos tánc)
Hajdúné Csuta Terézia – Győr (vers)
Határtalan dallamok zenekara és triója (népek zenéi)
Katymári Nyugdíjas Klub (zenés, táncos jelenet)
Demjén Gyula - Múcsony (magyar nóták)
Funky mamák – Sarkad (tánc)
Nosztalgia Baráti Kör - Mosonmagyaróvár (nosztalgia slágerek)
Biácsi Marietta - Szombathely (Tiszántúli népdalok)
Langer Tivadarné – Szombathely (paródia)
Ódor Ferenc (magyar nóták)
Hende Lajosné - Vép (dalok)
Tóth Vásárhelyi Ilona – Vép (dalok)
Szalai András – Szombathely (vers)
Pető Ferenc – Tóth Vásárhelyi Ilona (duett)
Pető Ferenc – Szombathely (slágerek)
Keszőke László – Biácsi Marietta – Szombathely (Tápai páros tánc)
Demjén Gyula – Gyermuska Zsuzsanna - Múcsony (régi slágerek)

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk