Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

A tervezett 4,8%-os GDP növekedés és 8,6%-os bérnövekedés függvényében „nagyon soványnak” tartják a tervezett 3%-os nyugdíjemelést. Ráadásul az ígért nyugdíjprémium feltétele a 4,8%-os GDP növekedés teljesítése, amire a Nyugdíjas Parlament elnöke még nem látott szakmai visszaigazolást.

Méltányossági alapú nyugdíjemelést szeretne a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete. Erről a szervezet elnöke, Karácsony Mihály beszélt az ATV Start című műsorában. A méltányossági alapú nyugdíjat azok kérhetik, akiknek a nyugdíja kevesebb, mint 85 ezer forint. Erre 2019-ben 800 millió forintnyi előirányzat állt rendelkezésre, amiből a 61 ezer kérelmezőből csupán 34 ezer emelését tudták fedezni. Ezért a Nyugdíjas Parlament a keretösszeg megduplázását kéri.



Karácsony Mihályék már korábban megkeresték a parlamenti pártokat – ellenzéki és kormánypártit egyaránt – az üggyel kapcsolatban, aminek hatására több párt is módosító indítványként adta hozzá a javaslatot a költségvetési törvényhez, melyről két hét múlva szavaz a parlament. Az egyesület bízik a pozitív végkimenetelben, mint azt az elnök elmondta, a kormánypárt úgy nyilatkozott: az ügy „nem reménytelen”

Karácsony Mihály úgy fogalmazott, a költségvetés ezen része évek óta gyakorlatilag „copy-paste” jelleggel folyamatosan ugyanaz: már negyedik éve 800 millió forintot biztosítanak a méltányossági alapú nyugdíjra.

Ennek a „bejáratott” keretnek a kimerülése idézte elő azt, hogy a kérelmezők majdnem felének nem lehetett biztosítani az emelést, annak ellenére, hogy tényleg csak a nagyon alacsony ellátásban részesülők folyamodhatnak az emelésért, ami egyébként átlagban mindössze 3500 forintot jelent.

Az egyesület ezért nemcsak a keretösszeg emelését kéri, de az egyénenként kiszabható emelési összeget is kitolná, valamint leegyszerűsítené a hozzájutást, most ugyanis – Karácsony Mihály elmondása szerint – meglehetősen bonyolult az igénylési procedúra.

Az elnök szerint rendelkezésre áll az az összeg, aminek az átcsoportosításával biztosítani lehetne az emelést. Javaslatuk szerint a nem postázott rezsiutalványokból lehetne azt fedezni, a 2,6 millió ellátottból ugyanis 48 ezer kézbesítés különböző okokból meghiúsult, így egy nagyjából 430 milliós összeg megmaradt. Ezt lehetne átcsoportosítani.

Azzal kapcsolatban, hogy kaptak-e a nyugdíjasok kielégítő segítséget a járvány alatt a kormánytól, és elégedettek-e a tervezett emeléssel Karácsony Mihály úgy nyilatkozott: sajnos nem. A tervezett 4,8%-os GDP növekedés és 8,6%-os bérnövekedés függvényében ugyanis „nagyon soványnak” tartják a tervezett 3%-os nyugdíjemelést. Ráadásul az ígért nyugdíjprémium feltétele a 4,8%-os GDP növekedés teljesítése, amire Karácsony Mihály még nem látott szakmai visszaigazolást. Úgy gondolják, minimum figyelembe kellene venni az inflációtervezetet és a bérkiáramlást, mert a vásárlói értéket ennek figyelembevételével lehetne meghatározni.

Arról, hogy ennek ellenére miért támogatja mégis a 65 éven felettiek 46%-a a Fideszt, Karácsony Mihály úgy nyilatkozott, ennek két oka lehet. Szerinte az egyik, hogy ez a korosztály még abban a morálban szocializálódott, hogy az állam mindent megold majd, neki nem kell aktívan rész vállalnia a folyamatokban. Az elnök szerint a másik ok a „félrevezető propaganda”. Karácsony Mihály úgy vélekedett, a jövőre vonatkozó ígéretekkel könnyen megvezethető ez a korosztály, aminek tagjai az ígéretek esetleges beteljesítését sok esetben már meg sem élik.

atv.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk