Hírek, aktualitások

Tudta? 4,5 órát dolgozik egy átlag nyugdíjas nő naponta, 0 forintot kap érte (videó)

A nemzeti össztermékből csökkent a nyugdíjasokra fordított összeg, miközben ők jelentősen hozzájárulnak ahhoz.

Karácsony Mihály

"Ma kétmillió öregségi nyugdíjas közül egymillióan a létminimum alatt élnek. Ez egy teljesen kiszolgáltatott helyzetet teremt"

- állapította meg az ATV Start műsorában Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke. Csökkent a nemzeti össztermékből a nyugdíjasokra fordított összeg, miközben a nyugdíjasok jelentősen hozzájárulnak, folytatta. Fizetik az áfát, a jövedéki adót, az ingatlanadót, a telekadót, stb. Tehát nem eltartottak, nem elvesznek a nemzeti össztermékből, hanem jelentősen hozzájárulnak, közölte.

A szakember azt is megemlítette, hogy ma jóval több azoknak a száma, akik úgy dolgoznak, hogy nem kapnak érte bérkifizetést. Ők azok a nyugdíjasok, akik önkéntes munkát végeznek, akik a háztartási munkát végzik, a családi tehermegosztásban kiveszik a részüket azzal, hogy például elhozzák a gyereket az óvodából, vagy otthon várják a szolgáltatót, ezért az aktív dolgozónak nem kell kiesnie a munkavégzésből. A KSH felmérése szerint egy 65 év feletti nő naponta 283 percet dolgozik ellenszolgáltatás nélkül, tudtuk meg. Ezzel jelentősen hozzájárulnak a nemzeti össztermék mennyiségéhez, magyarázta Karácsony Mihály.

Beszélt arról is, hogy amíg a bérkiáramlás 12 százalékos, addig a nyugdíjemelés csak 3-4 százalék, sőt, jövőre csak 2,7 százalék lesz. Nem igazán reális a nyugdíjaknak az infláció mértékével azonos mértékű emelése, mert éppen azoknak a termékeknek az ára emelkedik a legnagyobb mértékben, amit a nyugdíjasok fogyasztanak, vagyis a gyógyszerárak és az élelmiszerárak, magyarázta Karácsony Mihály. Ezért azt gondolja, hogy vegyes indexálásra van szükség, vagyis a bérkiáramlás és az infláció valamilyen kombinációjával kellene a vásárlóerőt megőrizni.

A nyugdíjasok nagyon elszegényednek azáltal, hogy ilyen bérkiáramlás mellett a 4-5 év múlva elmenő nyugdíjasok jelentősen kevesebb nyugdíjat fognak kapni ugyanazért a munkáért, ugyanannyi munkával eltöltött év után, jelentette ki a Nyugdíjas Parlament elnöke.

Szerinte a nyugdíjkorhatár megemelése a pénzügyi lobbik ijesztgetése. Nem az a megoldás, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt, hanem a termelékenység, a versenyképesség növelésére van szükség, állapította meg. Cinikus magatartásnak tartja, hogy arra biztatják az embereket, hogy pénzmegtakarításaikkal gondoskodjanak a majdani nyugdíjas éveikről, miközben az emberek kétharmadának nincs megtakarítása, hiszen a létminimum alatt élnek, nincs miből megtakarítani. Ez is csak a pénzügyi lobbik érdeke, hogy eltereljék a figyelmet bizonyos dolgokról, közölte, és egyetért azzal, hogy a bérek jelentős emelésére van szükség ahhoz, hogy abból hozzá lehessen járulni a nyugdíjak emeléséhez.

 

 

atv.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo