Hírek, aktualitások

Óriási változás jöhet sok nyugdíjas életében Magyarországon, mutatjuk, kiket érint

Sok-sok év elteltével kaphatnak anyagi elégtételt azok, akiknek rokkantsági ellátását jogsértően csökkentette a kormány. 


A precedensértékű ítélet alapján az állam alighanem jobban jár, ha visszaállítja a korábbi, igazságosabb rendszert

Fotó: SHUTTERSTOCK

Elvesztett perek ezreivel kell szembenéznie az államnak, vagy pedig visszakozik a kormány, és a jelenlegi igazságtalan ellátási rendszer helyett visszaállítja a korábbi vagy legalábbis egy ahhoz hasonló szisztémát. Lényegében ezt a két kimenetelt jósolja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azután, a Kúria kezdeményezte: az Alkotmánybíróság semmisítse meg rokkantnyugdíjasokat érintő törvényt - derül ki a Népszava cikkéből.

Pontosan a rokkantsági "ellátás összegének kiszámítására irányadó, a korábbi ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabály" felülbírálatáról lenne szó. A strasbourgi bíróság után ezzel a Kúria is kimondta, hogy az eljárás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, továbbá a magyar alaptörvényt.

Kúria döntése nyomán biztosra vehető, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a rokkantsági ellátásra vonatkozó vitatott jogszabályt, a kérdés csak az, mikor. A gond az, hogy még ez a döntés sem tudja orvosolni az érintettek egy részének helyzetét, mert vannak, akik nem rokkantsági, hanem rehabilitációs ellátásként kaptak sokkal kevesebbet korábbi rokkantsági nyugdíjukhoz képest. Így a károsultak ezrével indítanak majd pereket. Beláthatatlan, hogy összességében hány milliárd forint a tét.

Komócsin Sándor
napi.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo