Hírek, aktualitások

Egyre több idős dolgozna a szövetkezetekben

A nyugdíjba vonulás kérdése megosztja a hatvan év felettieket.

Van aki túl soknak találja az öregségi nyugdíj egyre emelkedő korhatárát, és szívesen abbahagyná már előbb a munkát, más a munkával eltöltött élet után nehezen találja a helyét a nyugdíjasok világában. Hiányzik neki a rendszeresség adta stabilitás, a kollegiális kapcsolatok, illetve a tevékenység hasznából fakadó öröm. Számukra tökéletes alternatíva lehet az új foglalkoztatási forma, a nyugdíjas-szövetkezet.

A Pécsi Tudományegyetem május 9-én együttműködési megállapodást írt alá a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel, melynek értelmében a nyugdíjas dolgozók állapotfelmérését végzik el az egyetem kutatói egy innovatív módszertan alkalmazásával, melyet a PTE-n fejlesztenek ki. Emellett a foglalkoztatás és az egészségi állapot közötti összefüggések kérdőíves vizsgálata is megtörténik. A pécsi egyetem a felmérésben való részvétel lehetőségét a nyugdíjasszövetkezet tagjai és a Pécsi Szenior Akadémia hallgatói számára ingyenesen biztosítja.

Az együttműködésben arra nyílik lehetőség, hogy a munka világába visszatérő nyugdíjas dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit folyamatosan vizsgálva kiszűrhetőek legyenek a munkavégzés egészségi állapotra gyakorolt negatív hatásai. Mivel a demográfiai előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók száma a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy idős korban a munkavégzés milyen egészségi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők. Tóth Viktória

Példát mutatunk

Sem a diákszövetkezetekre, sem a nyugdíjas szövetkezetekre nincs európai példa, Magyarországon azonban mindkét társadalmi csoport köztehermenetesen foglalkoztatható, ami a megbízóknak is motivációt jelent. A nyugdíjas-szövetkezetek célja, hogy lehetőséget teremtsenek a nyugdíjasok számára tapasztalataik továbbadására, illetve persze a nyugdíjuk kiegészítésére is. A szövetkezetekben a tagok annyi munkát vállalnak, amennyire jut idejük és energiájuk.

 

bama.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo