Hírek, aktualitások

Nyugdíjemelés: új számítási módszert javasol a nyugdíjas parlament

Az új Országgyűlés számára fogalmazott meg ajánlásokat a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. A 414 küldött összegyűjtötte az idősek kiszolgáltatottságának csökkentése, méltóságának növelése érdekében szükségesnek tartott intézkedéseket – áll a szervezet közleményében.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható. A nyugdíjak folyósításának hosszú távú biztonságát elsősorban a hazai vállalkozások nagyon alacsony termelékenysége, kevésbé a kedvezőtlen demográfiai folyamatok veszélyeztetik. A mindenkori költségvetés aktuális fejezete rögzíti a nyugdíjra fordítható kiadások mértékét, de ez az összeg a mindenkori politikai döntés függvénye.

Az idősek folyamatosan hozzájárulnak a mindenkori nemzeti jövedelem növekedéséhez. A nyugdíjasok a jelenleg hatályos 59 fajta adó nagy részének megfizetésével és az egyre jelentősebb, nem fizetett önkéntes és háztartási munkával hozzájárulnak a költségvetés bevételi oldalához.

Indokolatlan a nyugdíjba belépő korosztályok között az induláskor megállapított nyugdíj mértékek között tapasztalható különbségek további növekedése. A települések, a nemek, a juttatások jellege, a nyugdíjba vonulás időpontjához köthető különbségeket fokozatosan csökkenteni szükséges.

Az idősek sajátos élethelyzetéhez igazodóan fontos a közszolgáltatások hozzáférést megkönnyíteni. Szükséges forrásokat biztosítani az idősekkel foglalkozó intézmények bővítésére, a kis településeken élők nehézségeinek csökkentésére, az elmagányosodási folyamatok lassítására, az idősek önszerveződéseinek támogatására.

A küldöttek reménykednek abban – olvasható –, hogy a törvényhozók figyelembe veszik a következő időszakban meghozandó döntéseiknél az idősek ajánlásait. A nyugdíjasokkal foglalkozó civil szervezetek örömmel vennének részt a konkrétumok kidolgozásában.

 

 

nepszava.hu/ hirtv.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo