Hírek, aktualitások

Mennyi nyugdíjat kap, aki külföldön (is) dolgozott?

Ahány országban dolgozott valaki, annyi fog nyugdíjat fizetni számára, olyan sorrendben, ahogy eléri az adott államban érvényben lévő nyugdíjkorhatárhoz kötött jogosultságot – tájékoztatta a hallgatókat Kecskés Róbert. A Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztály nemzetközi területért felelős főosztályvezető-helyettese a Rádió Orienten elmondta: a nyugdíjszerzés teljesen független az állampolgárságtól, a járulékfizetés alapozza meg a jogosultságot.

Alapesetben nincs szerepe az állampolgárságnak a nyugdíj-megállapításban, a nyugdíjszerzés állampolgárságtól teljesen független, a jogosultságot a járulékfizetés alapozza meg - hangsúlyozta Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatalának Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztályának nemzetközi területért felelős főosztályvezető-helyettese.

Kecskés Róbert. elmondta, a nemzetközi nyugdíjbiztosítási terület azoknak az igénylőknek a kérelmeit bírálja el, akik életük során dolgoztak külföldön, olyan országokban, amelyekkel Magyarországnak szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezménye van, illetve az Európai Uniónak valamelyik tagállamában szereztek szolgálati időt. Kevesen, de vannak olyanok is, akik olyan országokban élnek, amelyekkel nincs semmiféle egyezmény - emelte ki a szakember. Ilyen példaként említette például azokat, akik Magyarországon álltak munkába, majd kimentek dolgozni, kutatni egy afrikai országba, és ott telepedtek le. Ők, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, a konzulátuson előterjeszthetik a kérelmüket, amely befut Magyarországra, s ezeket ugyanúgy bírálják el, mintha itt élnének. A másik kör tagjai az Európai Unió valamely tagállamában élnek, vagy azokban az országokban, amelyekkel egyezménye van hazánknak. Emellett két első generációs szociálpolitikai egyezmény maradt fenn a múltból és él jelenleg is: a magyar–jugoszláv és a magyar–szovjet. A többi volt szomszédos ország időközben csatlakozott az Európai Unióhoz, így a korábbiakat felváltották az új típusú egyezmények.

A szakértő kiemelte, ha valaki az EU bármelyik tagállamában dolgozott, és utána visszatért, akkor kérelmét Magyarországon kell előterjesztenie, de ha külföldön él, akkor csak abban az országban, ahol éppen tartózkodik. A cél az, hogy ne kelljen az ügyfeleknek utazniuk.

Egy kutatóorvos vagy zenész számára, aki sok tagállamban dolgozott, nagyon bonyolult lenne az igénylés.

A több tagállamban érintett munkavállalók száma folyamatosan emelkedik, a 2017-es statisztika szerint az országos nyugdíjügyeknek 6,4 százaléka (kb. 17500 fő) volt nemzetközileg érintett. A fiatalabb generációknál ez a súlypont pedig folyamatosan tovább tolódik. Az esetek egy része nyugdíjintézés, másik része adategyeztetés volt - fűzte hozzá.

Az elmúlt évek egyik jelentős vívmánya, hogy az adategyeztetési ügyek hivatalból indulnak egy-egy generációra, most az 1960–1964 között születettek esetében folynak meghatározott rend szerint az egyeztetések. A beérkező adatokat összesítik, s erről tájékoztatják az ügyfeleket. Ha az ügyfél egyetért, bekerül a társadalmi nyilvántartásba, és ha majd eléri a nyugdíjkorhatárt, csak meg kell nyitni az adatbázist. Egy külföldi országgal azonban a folyamat akár fél évig is eltarthat, ezért is praktikus az előrehozott adategyeztetés.

Ha az ügyfelek bejelentik, hogy külföldön is dolgoztak, akkor a kollégák az érintett külföldi biztosítókkal felveszik a kapcsolatot.

A nyugdíjak időarányos tehermegosztáson alapszanak. Minden ország vagy szerződő fél fizeti a nyugdíjnak azt az arányát, ami reá esik. A régi egyezmények közül a jugoszláv nagyon hasonlít az új típusú szociális egyezményekre, időarányos tehermegosztáson alapszik, tehát minden ország folyósít a saját járulékbefizetése után.

A magyar–szovjet egyezmény, amely az Oroszország, Ukrajna és Magyarország relációjában hatályos, még mindig területi elven alapszik.

Ez azt jelenti, hogy az az ország állapít csak meg nyugdíjat, amelynek területén az igénylő életvitelszerűen tartózkodik. Csak ezeknek az országoknak a területén lehet tartózkodni, hogy az egyezmény alkalmazható legyen. Ez a jogszabály 1963 óta él - tette hozzá.

A Rádió Orient vendége bízik abban, hogy a jelenlegi járási hivatali rendszer megmarad, hiszen nagyon fontos közigazgatási cél, hogy az állampolgárokhoz minél közelebb legyenek. Ez megvalósult a kormányablakokkal, a munkatársak egyre több tapasztalatot szereznek nemzetközi nyugdíj területén is, és közel vannak az ügyfelekhez.

Az adategyeztetést elektronikusan lehet igényelni, a Magyar Államkincstár honlapján, az adategyeztetés-eljárás indítása. Az adategyeztetés hivatalból indul, de ha valaki kíváncsi, akkor kérheti. Ezenkívül a Magyar Államkincstár honlapján elérhető a nyugdíjkalkulátor, ide beírva a szolgálati időt, valamint 1988-tól a járulékköteles keresetet, a kalkulátor meghatározza, mekkora összegű nyugdíjra számíthatunk – hívta fel zárásként a hallgatók figyelmét Kecskés Róbert.

 

Hallgassa meg a teljes interjút, melyből további részletek is kiderülnek!

Téma: Nemzetközi nyugdíjmegállapítás specialitásai
Vendég: Kecskés Róbert főosztályvezető-helyettes, Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztály
A műsort vezeti: Adorján András

orientpress.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo