Nagyon kellemes ünnepeket kívánunk!

NYOSZ

Bezárás
Felugró ablak megnyitása
Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

Előfordulhat, hogy a nyugdíjba vonulás után bért már nem, végleges nyugdíjat pedig még nem kap valaki egy ideig. Az összeg megállapítása akár évekig is elhúzódhat. Viszont van egy módszer, hogy az éven túl elhúzódó nyugdíj-megállapításkor az érintett nagyobb tényleges nyugdíjhoz jusson.

A 24.hu adatigényléssel fordult a Magyar Államkincstárhoz a friss nyugdíjazási és nyugdíjas halálozási adatokért. Ebből lett egyértelmű a portál számára, hogy március óta öt hónap alatt majdnem 16 ezer új nyugdíj-megállapítás történt pluszban: míg márciusban 326,5 ezer nyugdíj-megállapítást jeleztek 2017-2020-ra, addig augusztusban már 342,5 ezret.

Fotó: Shutterstock

Majdnem 16 ezerrel nőtt tehát az új nyugdíjak száma öt hónap alatt, négy évre visszamenőleg. Így derült ki a lap számára, hogy a visszamenőleges nyugdíj-megállapítás akár évekig is eltarthat Magyarországon.

Farkas András nyugdíjszakértő ezt azzal magyarázat, hogy a visszamenőlegesség azt jelenti, hogy a nyugdíjjogosultság megnyílásának napjára visszamenően kell megállapítani a nyugdíjat. A nyugdíjigény félévre visszamenőleg érvényesíthető, ha az érintett nem azonnal, ahogy teljesítette a nyugállományi feltételeket kezdi meg az eljárást, hanem csak később. (Kivétel ha az öregségi nyugdíjas közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszonyban állt.)

Visszamenőlegesen (jellemzően április 15-ig) állapítják meg a nyugdíjat abban az esetben is, ha az év első hónapjaiban adja be valaki az igénylést. Ennek oka, hogy a valorizációs szorzós rendelet csak március végén jelenik meg, márpedig a nyugdíj megállapításához az is kell. Ebből adódhat a 2020-as, majdnem 15 ezres nyugdíj-megállapítási növekmény zöme - idézi a 24.hu a szabályt.

Évekig akkor tarthat el egy eljárás, ha valaki nemzetközi nyugdíj-megállapítást próbál érvényesíteni, mert meg kell várni, amíg a külföldi nyugdíjhatóságok lefolytatják a megfelelő eljárást. A szakértő szerint ez magyarázza, hogy nőtt a nyugdíjmegállapítások száma a MÁK-nál évekre visszamenőleg is.

Viszont a hosszadalmas eljárást a javukra is fordíthatják a nyugdíjazottak: Farkas András szerint célszerű lehet a megállapításkor visszavonni és újrakezdeni a nyugdíjigénylést, ha éven túl elhúzódó nyugdíj-megállapításról van szó. A visszavonásra július óta van lehetőség, a nyugdíj-megállapító határozat közlésétől számított 15 napon belül, ilyenkor azonnal be kell adni az új nyugdíjigénylést azzal, hogy a nyugdíj-megállapítási kezdőnap a következő nap legyen. Ekkor a nyugdíjat újraszámolják, de már az új megállapítási kezdőnappal, így az időközben (évente) megemelkedett valorizációs szorzók miatt magasabb lehet a járadék.

Akinek nem állapították meg a végleges nyugdíját, nem marad ellátás nélkül: ha a nyugdíj végleges összege bármely ok miatt 30 napon belül nem állapítható meg, akkor átmenetileg nyugdíjelőleget kell megállapítani. Ezt követően érvényes a visszamenőlegesség.

Érdemes tudni, hogy a nyugdíjas adategyeztetés szabályai is változtak a közelmúltban.

forrás: 24.hu / napi.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk