Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

A gyerekek fizetéséből emelnék a szülők nyugdíját, ami nagyon hasonló egy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága miatt a Magyar Közgazdasági Társaság részéről már érkezett hazai javaslathoz, de Szlovákia viszont meg is lépheti ezt. A magyar ötlet szerint a gyerekek száma alapján egy pontrendszer döntene az emelésről és enyhíthetne a korhatáron.

A szlovák munkaügyi minisztérium közzétette a nyugdíjreform átfogó koncepcióját, amiről várhatóan szeptemberben tárgyal a parlament. A három legizgalmasabb eleme a következő: bevezeti az ún. szülői bónuszt, újra eltörli a 64 éves nyugdíjkorhatárt, viszont 40 ledolgozott munkaév után is lehet már nyugdíjba vonulni - írja a Világgazdaság. A szlovák javaslat lényege, hogy akik Szlovákiában dolgoznak, a nyugdíjas szüleiknek 2 évvel ezelőtti bérük 5 százalékát (akinek csak egyik szülője él, a 2,5 százalékát) átutalhatják nyugdíjként oly módon, hogy ezáltal a saját nyugdíjbefizetésüket nem kurtítják meg. Ilyen módon egy-egy nyugdíjas szülő havi 28-30 euró (10-12 ezer forint) többletbevételhez juthatna. Szlovákiában egyébként az országos átlagos nyugdíj nagysága tavasszal lépte át az 500 eurót.

Fotó: Shutterstock

Ha 2023-ban bevezetik ezt a módszert, akkor az éves szinten 550-600 millió euróval kurtítja meg a nyugdíjfolyósító Szociális Biztosító bevételét, ezért a kormánykoalíciós liberális SaS párt máris jelezte, nem támogatja ezt a külföldön egyelőre nem kipróbált megoldást. Milan Krajniak munkaügyi miniszter ellentételezésként a legjobban keresők számára járuléknövelést tervez. Az ő javaslata azért lehet életképesebb, mert az országban a szociális járulékok befizetésének felső határa az átlagbér 7-szeresénél van megszabva, vagyis aki ennél is többet keres, az nagyobb járulékot már nem fizet be.

Az új javaslat esetében viszont nem kritizálják, hogy eltöröljék a 64 évben meghatározott nyugdíjplafont, helyette az ország átlagéletkor emelkedésével párhuzamosan évente 4-6 héttel tolódna ki a nyugdíjkorhatár. Jelenleg annyi kedvezmény van, hogy a nők 1 felnevelt gyerek „jutalmaként” 6 hónappal hamarább mehetnek nyugdíjba, 2 gyerek esetében 12 hónappal, 3 vagy több gyerek esetében pedig 18 hónappal.

A gyermekek számának figyelembe vétele a nyugdíjszámítás esetében már Magyarországon is felmerült: Banyár József, a Budapesti Corvinus Egyetem habilitált egyetemi docense és Kovács Erzsébet, a BCE Biztosítási Oktató és Kutatócsoportjának tanszékvezető egyetemi tanára azt javasolja, hogy egy pontrendszerben értékeljék a nyugdíjazásnál a gyermekvállalást. alapján a járulék nem befizetés, hanem kifizetés lenne. Leegyszerűsítve arról lenne szó, hogy a nyugdíj vagy a korhatár kiszámításakor egy pontrendszer mentén figyelembe vennék, hogy hány gyermeket vállalt egy személy. Az érvelés szerint a gyermeknevelést nagyrészt a szülők finanszírozzák - nem csak pénzben, hanem jó nagy részben időráfordítással, amelynek szintén van költsége. Vagyis magasabb nyugdíjat kapna, aki több gyereket nevelt fel, adott esetben a pontrendszerrel korábban nyugdíjba is mehetne.

Viszont a gyerek által felajánlható többlet, amely az emelést finanszírozná itthon még nem merült fel.

napi.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk