Hírek, aktualitások

Életben maradni: meglepő adatok derültek ki a magyar nyugdíjasokról

Aki tovább dolgozik és később vonul nyugdíjba, lényegesen jobb életesélyekkel vág neki a nyugdíjas éveknek – ez derül ki egy magyar kutatásból.

Első látásra meglepő statisztikai összefüggéseket mutattak ki kutatók a magyar nyugdíjasok halandósága, a nyugdíjba vonulása, életkora, valamint a nyugdíj összege között. Marosi Judit, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosításmatematikusa és Molnár D. László, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság biostatisztikusa által a Statisztikai Szemlében megjelent cikkében bemutatta, hogy

az alacsony jövedelmű nyugdíjasok halandósága 2,11 szer magasabb, mint az átlagnál nagyobb nyugdíjat kapó időseknél.

A rugalmas nyugdíjkorhatár lehetővé teszi – megfelelő szolgálati idő elérése esetén – a korhatár előtti nyugdíjazást. A kutatók viszont arra mutattak rá, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonulók halandósága 23 százalékkal magasabb, mint a nyugdíjkorhatár betöltése után nyugdíjba vonulóké. Ezen kívül közismert, hogy magyar nők halandósága jóval alacsonyabb férfitársaikénál – ezt a most publikált kutatás is alátámasztotta.

A kutatás bizonyos szempontból nem hozott meglepetéseket. Például abban a – nyugdíjszakmában és a közéletben gyakran felvetődő – kérdésben sem, amely szerint igazolható-e az a közvélekedés, hogy azok, akik Magyarországon magasabb nyugdíjat kapnak, illetve az átlagnál tovább dolgoznak, hosszabb ideig élnek, mint a kisnyugdíjasok. A most publikált számok ugyanis jelentős részben igazolták a kutatók feltevéseit.

A külföldön élő „kisnyugdíjasok” összezavarták a számokat

A korábbi vizsgálatok még nem igazolták ezt a feltevést, ugyanis a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők halandósága nem illeszkedett a többi eredményhez, azok a vártnál kedvezőbbnek bizonyultak. A kutatók következtetése szerint az alacsony nyugdíjaknál a halandósági mutatókat a külföldön élő nyugdíjasok életkilátásai javították. A ONYF adatai szerint külföldre folyósított ellátások összege átlagosan 45 ezer forint volt a vizsgált 2015-ös évben. Ezek a kis összegű nyugdíjak jellemzően töredékellátások, vagyis annak élvezője néhány évet dolgozott Magyarországon, és most más országban él. A kutatók feltételezése szerint ezért életkörülményeik jobbak, mint a magyar kisnyugdíjasoké – ez magyarázta korábban az eltérést a trendtől. 

A friss kutatások szerint elsősorban a férfiak esetében igazolható, hogy a magasabb jövedelműek tovább élnek; egyértelmű volt a javulás az összeg emelkedésével. A hölgyek esetében nem volt ilyen „tiszta” az összefüggés a jövedelem-emelkedés és a várható élethossz között. A fizetéseket öt szintre osztották, az alsó háromba eső nők várható élethossza pedig lényegesen nem tért el egymástól, ám ezeken felül emelkedett az életkor. A férfiak estében egyértelmű az összefüggés a jövedelem és a várható élethossz között, ami a kutatók szerint a magasabb iskolai végzettséget és az aktív életükben megszerzett stabilabb egzisztenciát tükrözi – állatja Marosi Judit és Molnár D. László.

Magyarországon elterjedt nemzeti sport a minél korábbi nyugdíjazás. Csupán a nyugdíjkorhatárt betöltöttek kicsiny része választja a munka folytatását – ám ez is befolyásolhatja az életkilátásokat.

 

Aki tovább (tud) dolgozni és magas jövedelmet szerez – tovább él

A kutatók itt is eltérő eredményeket kaptak a két nemnél: az 50-54 éves korban nyugdíjazott nőknél magasabb a halandóság. A férfiaknál a korai nyugdíjazás valamivel kedvezőtlenebb várható élettartamot mutat, de az eltérés nem jelentős. A késői nyugdíjazás pozitív hatása azonban csak 75 éves kor után jelentkezik – olvasható a tanulmányban.

A magasabb nyugdíjjal rendelkező nők kedvezőbb életkilátásokkal bírnak, ám a hölgyeknél kisebbek voltak a különbségek a várható élethosszban, mint a férfiaknál. A nők esetében nyugdíjazás idejét és a jövedelmet is figyelembe véve azt állapították meg a kutatók, hogy azon hölgyek várható élethossza volt a legkisebb, akik az államilag meghatározott nyugdíjkorhatár (korábban 55 év) előtt mentek nyugdíjba. A legkedvezőbbek az életkilátásai azoknak a hölgyeknek, akik magas jövedelemmel a korhatár felett vonultak nyugdíjba.

A legkedvezőbb életkilátásai a másik nemnél is a korhatár felett nyugalomba vonult, magasabb jövedelmű férfiaknak volt. A nyugdíjkorhatár elérése után nyugdíjazottak halandósága 23 százalékkal alacsonyabb, mint a nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjazottaké. A nők halandósága 28 százalékkal volt alacsonyabb, mint a férfiaké – rögzíti a tanulmány.

Papp Zsolt

zoom.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo