Nagyon kellemes ünnepeket kívánunk!

NYOSZ

Bezárás
Felugró ablak megnyitása
Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

 

LEGYÉLTEIS! MOST GENERÁCIÓS – Program bemutatása

A „Legyélteis! MOST generációs” programmal a Magyar Telekom célja, hogy generációkon átívelően elérhetővé váljanak a digitalizáció nyújtotta lehetőségek a hozzáférés biztosításán túl a digitális kompetenciák fejlesztése által is. Fontosnak tartják, hogy a digitális ismeretekkel kevésbé rendelkező társadalmi csoportok – például az idősebbek - is megismerjék a digitális világot és hozzáférjenek a technológia nyújtotta lehetőségekhez, mint a közösségi élmények, kapcsolattartás, információ, szórakozás. Tudható, hogy legtöbbjüknek ehhez támogatásra és útmutatásra van szüksége. Kézenfekvő, hogy ezt a segítséget olyanoktól kapják meg, akik a legotthonosabban mozognak ezen a terepen, vagyis a fiataloktól, akik szívesen fordítják idejüket hasznos segítségnyújtásra.


Ezen gondolkodás mentén egy olyan programot alakítottak ki, amely során az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében a diákok nyugdíjas közösségek tagjainak tartanak digitális képzéseket. A foglalkozások során a diákok kinek-kinek a saját tudásszintjéről indulva és érdeklődése alapján bevezetik az időseket az aktív eszköz- és internethasználatba, megismertetve őket olyan digitális megoldásokkal, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújtanak számukra.

A kezdeményezés olyan lehetőséggel bővíti a diákok számára önkéntes tevékenységeik körét, amely alacsony belépési küszöbű, mégis nagy társadalmi hasznossággal bír, miközben valódi sikerélményt nyújt. A foglalkozásokon nem csak a fiatalok adnak át tudást az idősebbeknek, a közös munka során ők is rengeteget tanulnak, fejlődik kommunikációs készségük, empátiájuk, együttműködési készségük, valamint olyan képességeik is kialakulnak, mint a kritikus gondolkodás, a komplex problémamegoldás vagy a kreativitás.

 

A foglalkozásokat regionális nonprofit partnerek szervezik a számukra kialakított online adminisztrációs felületen keresztül, valamint ők igazolják a diákoknak a LEGYÉLTEIS! Most generációs programban végzett közösségi szolgálatot. Országszerte együttműködést alakítanak ki középiskolákkal, melyek helyszínt, felügyeletet és technikai feltételeket biztosítanak az oktatásokhoz, valamint népszerűsítik a kezdeményezést a diákok körében. A program során kiemelt figyelmet fordítanak a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány bevonásával kialakított gyermekvédelmi irányelvek betartására, ennek érdekében a résztvevők e-learning oktatásban is részesülnek, ezzel is elősegítve a tudatos internethasználatot.

A „Legyélteis! MOST generációs” program jelenleg 13 városban működik, és a program 2019. novemberi indulása óta több, mint 1.000 diák és ugyanennyi nyugdíjas, együtt közel 2.000 fő vett részt személyesen a foglalkozásokon.

A számokon túl a legnagyobb sikert az jelenti, hogy láthatóvá válik, ahogy a korban távol álló generációk képviselői megtalálják a közös hangot, és összhangban, egymást segítve elmélyülten foglalkoznak egy témával. A kezdeményezés bebizonyítja, hogy a digitalizáció nem feltétlenül elidegenít, hanem - adott körülmények között- épphogy elősegíti a kapcsolatteremtést, a generációk közötti kommunikációt.

A koronavírus járvány okozta karantén időszak alatt megkezdődött az oktatások online síkra terelése, hogy ezzel is csökkenjen az otthon tartózkodó idősek izolációja. Innovatív megoldásokkal pl. élő video chat alkalmazás használatával teremtenek lehetőséget a nyugdíjasoknak a kérdezésre, a diákoknak pedig a tudásuk átadására. Továbbá arra biztatják a diákokat, hogy egy –egy téma feldolgozásával készítsenek videós oktatóanyagokat, melyek online csatornákon keresztül jutnak el a tanulni vágyókhoz.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a „Legyélteis! Most generációs” programmal lehetőséget teremthettünk egy generációkon átívelő digitális közösség létrejöttéhez. A program hosszútávú működését biztosítottnak látjuk, hiszen #nemállunkmeg addig, amíg létezik digitális szakadék az egyes társadalmi csoportok között.” – áll a Telekom tájékoztatójában.

 

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a Telekom között elindult együttműködés keretében szövetségünk és tagszervezeteink is vállalhatnak majd közvetítői, partneri szerepet a Telekom által kidolgozott oktatórendszerben, és így lehetőség lesz szélesebb körben, több településen részt venni személyes kapcsolaton alapuló oktatásokon. Addig is, míg az együttműködés keretei kialakulnak, javasoljuk a nyugdíjas társaknak, hogy keressék fel, tekintsék meg a diákok által készített oktató videók tárát, mely itt érhető el: https://legyelteis.hu/online_tananyagok/.

Kellemes időtöltést!

 

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk