Hírek, aktualitások

Fórumot tartottak a nyugdíjas-szövetkezetekről

A munkaerőhiány enyhítése mellett társadalmi haszonnal is jár a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti munkavállalás, hangsúlyozták a témában tartott fórum előadói Veszprémben.

Dávid Ferenc...

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22 állomásból álló közös szakmai rendezvénysorozata hétfőn Veszprémbe érkezett, ahol a foglalkoztatási formával kapcsolatos szabályokról is tájékozódhattak a résztvevők.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő megnyitójában kiemelte, Veszprémben országosan is kiemelkedő a nyugdíjasközösségek aktivitása. A képviselő reményét fejezte ki, hogy minél több veszprémi nyugdíjas vállal munkát a szövetkezeteken keresztül.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese kiemelte, mintegy 200 ezer munkavállaló hiányzik a versenyszférából, a munkaerő-kínálat bővítésének egyik módja a nyugdíjasok visszacsábítása lehet a munkaerőpiacra. Elmondta, tavaly 2,7 millió volt azoknak a száma, akik jogosultak nyugdíjszerű ellátásra, miközben a 65 éven felüliek foglalkoztatása alacsony, nem éri el az európai uniós átlag (5,6 százalék) felét. Arról is beszélt, a nyugdíj mellett munkát vállalók a feldolgozóiparban, a kereskedelem és vendéglátás területén, valamint adminisztratív munkakörökben is elhelyezkedhetnek.

Dávid Ferenc, a Közész ellenőrző bizottságának elnöke a munkaerőhiány okairól beszélt. Kiemelte, az elmúlt közel egy évtizedben mintegy 4-600 ezren vállaltak munkát külföldön. Emellett a gondot fokozza, hogy öregszik a társadalom, és alacsony a születésszám: évente 40 ezerrel szűkül a munkaerőpiaci szereplők száma.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke elmondta, a nyugdíjasok elsősorban a kiszolgáltatottságtól és a társas kapcsolatok leépülésétől tartanak, a szövetkezeti munkavállalás mindkét helyzetre megoldást jelenthet.

...és Gazsi Attila szerint hasznosak a nyugdíjas-szövetkezetek

Fotó: Pesthy Márton

Az előadók arról is beszéltek, a nyugdíj melletti munkavállalás az idősek életminőségét is javítja. Dolgos Attila, a Közész elnökségi tagja kérdésünkre elmondta, tavaly nyár óta közel száz szövetkezet jött létre országszerte, és mintegy 20 ezren nyilatkoztak arról, hogy munkát vállalnának.

veol.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo