Kérdezne szakértőinktől?

Részvételével most nyerhet is! - Középpontban a koleszterinszint

MEGHÍVÓ

Bezárás
Felugró ablak megnyitása
Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

Az utóbbi 21 év legmagasabb halálozási adata volt a tavalyi. Azt pedig a koronavírus-járvány napi közleményeiből is kiolvasható, hogy a fertőzésnek elsősorban az idős, krónikus beteg emberek az áldozatai. Mindezek tükrében nem meglepő a jövő évi költségvetés nyugdíjakkal kapcsolatos része.

Orbán Viktor pénteki – interjúnak álcázott – rádiószózatában többek között azt is a jelentős eredmények között említette, hogy a jövő év elején folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Mint mondta, az érintettek megkapják a második heti kiegészítést is. Bejelentését azonban árnyalja, hogy a következő évben a „demográfiai folyamatok miatt" a nyugdíjkiadások jelentős csökkenésével számol a kormány. Ez viszont a héten benyújtott jövő évi költségvetés számaiból derül ki. Ebben az olvasható, hogy 2022-ben az ideinél 43,8 milliárd forinttal kevesebbet kell költenie az államnak nyugdíjra.

A számítások szerint „a nyugdíjasok átlagos létszáma – elsősorban a nyugdíj igénybevételi és demográfiai folyamatok miatt – várhatóan 1,2 százalékkal csökken". A tervezett nyugdíjkiadásokra még akkor is kisebb összeg kell majd, ha várhatóan több lesz az olyan nő, aki igénybe veszi a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségét – írja a magyarnarancs.

2019-ben 2 millió 557 ezer ember részesült valamilyen jogcímen nyugdíjkifizetésből. Ebből mintegy 2 millióan kaptak öregségi nyugdíjat. Ehhez képest az 1,2 százaléknyi csökkenés több mint 30 ezer 600 főt jelentene.

A Magyar Narancs cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy kiadások alakulását érdemes összehasonlítani például a tavalyival: 2020 májusában a kormány még egyáltalán nem számolt ilyen szintű demográfiai változásokkal, az akkor beadott 2021-es költségvetés még arra jutott, hogy „a nyugdíjasok átlagos létszáma – több folyamat együttes hatásaként – gyakorlatilag változatlan marad 2021-ben", mert az 1956 második felében születettek 2021 első félévében érték el a 64,5 évet, miközben a hozzátartozói ellátásokban részesülők létszáma évek óta csökkent. 2021-re mindenesetre a kormány 100 millió forintos kiadásnövekedéssel számolt, ezzel párhuzamba állítva a 2022-re tervezett közel 44 milliárdos kiadáscsökkenést, elég drasztikus a változás.

Bár a nyugellátásokkal kapcsolatban a 2022-es költségvetés nem említi a koronavírust, és valóban más demográfiai folyamatok is közrejátszhatnak a nyugdíjasok számának csökkenésében, korábban a Központi Statisztikai Hivatal azt közölte, hogy mintegy 40 ezer fővel csökkent Magyarország népessége 2020-ban. A járvány sújtotta évben elhunytak száma pedig több mint 11 000-rel volt több, mint 2019-ben, ezzel pedig ez volt az utóbbi 21 év legmagasabb halálozási adata.

forrás: magyarnarancs.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk