Hírek, aktualitások

Továbbra is várják a dolgozni akaró nyugdíjasokat

Mintegy húszezren léptek be eddig a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekbe, amelyekből már összesen 91-et jegyeztek be – hangzott el tegnap egy témában rendezett konferencián. Emlékezetes: nyugdíjas szövetkezeteket tavaly július 1-je óta lehet létrehozni, ezeken keresztül a nyugdíjasok kedvezőbb feltételekkel - mindössze a 15 százalékos személyi jövedelem adó megfizetésével – vállalhatnak munkát. A lehetőség mintegy kétmillió öregségi nyugdíjas előtt áll nyitva, december elején ugyanakkor még csupán alig háromezren voltak szövetkezeti tagok.

A szövetkezetek létrehozását lehetővé tévő törvényjavaslatot tavaly tavasszal benyújtó Kósa Lajos a tegnapi találkozón úgy fogalmazott: a szövetkezeti a lehető legdemokratikusabb vállalkozási forma, hiszen mindent a tagság dönt el, és minden tagnak egy szavazata van, ezért „nem lehet semmit lenyúlni”. Hozzátette: egy előzetes felmérés alapján a nyugdíjasok 40 százalékát érdekelné az időnkénti munkavállalás, nekik szerettek volna lehetőséget adni egy rugalmas foglalkoztatási forma keretében.

Kérdésünkre, hogy tavaly nyár óta hányan léptek be a nyugdíjas szövetkezetekbe, azt a választ kaptuk: pontos országos nyilvántartás nincs, csak becslés, mégpedig arra alapozva, hogy a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségébe (KÖZÉSZ) tömörült 12 szövetkezetnek 10 ezer tagja van. Ez alapján országosan mintegy 20 ezerre tehető a szövetkezeti tagok létszáma, ami a tegnapi konferenciával kezdődött országos rendezvénysorozat után várhatóan tovább nő majd.

Jelenleg a 65 év felettiek foglalkoztatása Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 2,4 százalékos, miközben az uniós átlag 5,6 százalék, Norvégiában pedig a 65 év felettiek 10,8 százaléka dolgozik – mutatott rá Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese. Megjegyezte: jelenleg 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett (nem szövetkezeti formában), ugyanakkor 150 ezer nő ment el a nők 40 program keretében. Őket szerinte vissza kellene csábítani a munkába. Jelenleg ugyanis mintegy 200 ezer dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról, ami már a vállalkozások eredményességét is befolyásolja. A feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban és az adminisztratív munkakörökben várják a nyugdíjasokat – jelentette ki Gazsi Attila, leszögezve: a nyugdíjasok szövetkezeti foglalkoztatása ugyanakkor nem csodaszer, de sikeres kiegészítő atipikus foglalkoztatási eszközzé válhat.

V. A. D.
nepszava.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo