Hírek, aktualitások

Jól jártak azok, akik nem engedtek a kormánynak: magas hozammal zártak a magánpénztárak

Évről-évre nagy megelégedéssel figyelhetik a hozamok alakulását azok a tagok, akik kitartottak a magánnyugdíjpénztárak mellett. A többségnek tavaly 7-11 százalékkal hízott a vagyona, miközben soha nem látott mélységbe süllyedő pénzpiaci hozamok sokkolták 2017-ben a megtakarítókat. Hat év alatt pedig 10 százalékos infláció mellett átlagosan 70 százalékkal nőtt a megtakarítás.

Miközben 2017-ben soha nem látott mélységbe zuhantak külföldön is és itthon is a pénzpiaci hozamok, a magánnyugdíjpénztárban maradottak vagyona tavaly átlagosan 7-11 százalékos hozammal növekedett – számította ki az Azénpénzem.hu a piaci árfolyamokból. Egy átlagos tagnak 2016 végén mintegy 4 millió forintja volt. A legtöbb, 11,56 százalékos hozamot a Horizont növekedési portfóliójában érhette el, neki 462 ezer forinttal lett több pénze 2017 végére.

Hasonló nagyságrendben hozott a Budapest növekedési portfóliója is , és mint a táblázatunkból kiderül, a Szövetség 10,66, míg az MKB 9,40 százalékos hozamot tudott elérni ugyancsak a növekedési portfólióban. A kiegyensúlyozott portfóliókra sem lehet panasz, hiszen mindegyik 7 százalék felett hozott, van, amelyik a 9 százalékot közelítette.

Egyedül a klasszikus portfóliónál okozott nehézséget a szabad szemmel látható hozamok fenntartása, de többségében itt is hozták vagy közelítették a várható inflációt. Egyedül a Szövetség klasszikus portfóliójának hozama nem tudta a pénz értékét tartani 0,17 százalékos hozamával.

Magánnyugdíjpénztár

Portfóliók hozama 2017-ben
Klasszikus
Kiegyensúlyozott
Növekedési
Budapest
2,38%
8,73%
11,23%
Horizont
2,95%
8,76%
11,56%
MKB
2,79%
7,71%
9,40%
Szövetség
0,17%
7,40%
10,66%

Forrás: azénpenzem.hu számítás a pénztárak árfolyamadatai alapján

 

70 százalékos vagyonnövekedés

Egy-egy év teljesítménye önmagában még kevés lenne, hiszen a pénztáraknak hosszú távon kell jól teljesíteniük. Az elmúlt években ez sikerült is, hiszen kiemelkedő hozamokkal növelték a tagok vagyonát. Az árfolyamadatok alapján kiszámoltuk, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon bekebelezésének 2011-es lezárása óta, 6 év alatt, 2017 végére átlagosan mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak a nyugdíjpénze, akik nem engedtek a zsarolásnak, és kitartottak a pénztári tagság mellett. Ez azt jelenti, hogy akinek 2011 végén 4 millió forint volt a nyugdíjszámláján, mára 6 millió 800 ezer forint körüli összeggel rendelkezhet. A 70 százalékos növekedést érdemes összevetni azzal, hogy a KSH adatai alapján számításaink szerint az infláció ez idő alatt mintegy 10,18 százalék volt. (Mivel a 2017-es pénzromlás nem ismert, 2,4 százalékkal számoltunk.) (Ezt a számítást tavaly is elvégeztük, akkor azt mutattuk ki, hogy 50 százalékos volt 5 év alatt a vagyonnövekedés. )

Táblázatunkból kiderül, hogy 6 év alatt az egyes pénztárak különböző portfólióinál hogyan sikerült a tagok pénzét fialtatni. A növekedési portfólióban a legjobban, összesen 81 százalékkal, a Szövetség áll az első helyen. Jó hír, hogy az összes növekedési és kiegyensúlyozott portfólió 70 százalék körüli vagyongyarapodást tud felmutatni, míg a legalacsonyabb hozamokat a klasszikus portfóliók hozták. Itt a négy pénztárból három 30 százalék körül hízlalta 6 év alatt a tagok pénzét, a legkevesebbet, közel 20 százalékot a Szövetség hozott. De még ez is jóval több, mint a 10 százalék körüli infláció. Vagyis a magánnyugdíjpénztárak nemcsak a reálértékét őrizték meg a rájuk bízott pénznek, hanem jelentős mértékben növelték is.

A részletes 2016-os hozamokat itt nézheti meg
A magánnyugdíjpénztárakról részletes adatokat (tagdíj, létszám stb) és korábbi hozamokat itt találja.

Szerző: Lovas Judit
azenpenzem.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo