Hírek, aktualitások

Így csökkenhet a nyugdíja, ha korhatár után dolgozik

Mi történik akkor, ha egy vállalkozás tagja a nyugdíj-korhatáron túl is inkább dolgozik? - Erre adott választ Winkler Róbert az Adózóna.hu nyugdíjszakértője.

Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? - Tette fel a kérdést a portál egyik olvasója.

A szakértő elmondta: az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. Utóbbit az 1988. január 1-jétől a nyugellátás megállapításának kezdő napjáig elért, a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

A fentiek alapján tehát mind a szolgálati időt, mind pedig a kereseti adatokat a nyugellátás megállapításának kezdő időpontjáig fennállt jogviszonyok alapján kell figyelembe venni, beszámítani.

Ennek alapján a nyugdíjkorhatár betöltése után fennállt biztosítási jogviszony, valamint az abból származó keresetek - függetlenül azok mértékétől - is beszámítanak majd a nyugdíjkorhatár betöltését követően megállapítandó nyugellátás összegébe.

Ez alapján a korhatár betöltését követően - nyugdíjmegállapítás nélkül - fennállt biztosítási jogviszonyokból származó alacsony keresetek csökkenthetik a későbbiekben megállapítandó nyugellátás összegét - magyarázta Winkler Róbert.

K. Kiss Gergely
napi.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo