Nagyon kellemes ünnepeket kívánunk!

NYOSZ

Bezárás
Felugró ablak megnyitása
Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

A társadalom legidősebb rétege által legtöbbet és legnagyobb mennyiségben vásárolt termékek elképesztő mértékű áremelkedésen estek át. Ez az állítás nemcsak az elmúlt egy évre igaz, hanem az elmúlt öt év egészére. Arra pedig esély nincs, hogy ezt a törvénynek megfelelő mértékű nyugdíjemelések elbírják.

Olyan mértékű a drágulás a nyugdíjasok fogyasztói kosarának összetétele alapján, amit az évente a törvénynek megfelelően végrehajtott emelések - illetve szükség esetén a kiegészítő emelések - nem képesek fedezni. Így reál szinten az elmúlt 4 év eredményeként az ellátások 6 százalékos értékvesztést mutatnak.

A nyugdíjasok kosárban az általános indexnél számoltnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, szolgáltatások, valamint a háztartási energia, ellenben tartós fogyasztási cikkekre már alig-alig költenek. A Háztartások életszínvonala című KSH kiadvány segítségével a portál legyűjtötte a legnagyobb mennyiségben vásárolt alapélelmiszereket, majd ezekhez hozzárendelte az inflációs statisztikában rögzített legfrissebb átlagos árakat.

Fotó: Getty Images

Egy év alatt a mindennapokban érzékelhető áremelkedés üteme 2021. januárjában 6,2 százalékos volt előző évhez képest, a nyugdíjemelés viszont csak 3 százalékos.

A legnagyobb mennyiségben beszerzett termékek alapján összeállított csoport ára átlagosan 13 150 forint volt a legutóbbi jelentés szerint januárban. Ezért egy évvel ezelőtt 12 374 forintot kellett fizetni, míg 2017-ben még csak 10 438 forintot.

Összesítésük szerint 2021. januárja és 2017. januárja között összesen 26 százalékkal drágultak a leghétköznapibb, legalapvetőbb élelmiszerek. Ezzel szemben a kiegészítő emelésekkel és a plusz egyheti nyugdíjat is figyelembe véve 18,4 százalékkal emelkedett a legidősebbek ellátása.

2020 januárja és 2021 januárja között több élelmiszer, fogyasztási cikk esetében is brutális drágulás történt. A teljesség igénye nélkül:

- az alma kilójáért 30 százalékkal kell többet adni,
- az étolaj literéért 21,4-gyel,
- a cigarettáért 16,5 százalékkal,
- a fehér kenyérért 15,1 százalékkal
- a kristálycukorért 13,9 százalékkal
- az ízesített szeszes italért 9 százalékkal
- a lisztért 8,4 százalékkal
- a párizsiért 8 százalékkal


kellett idén januárban többet fizetni, mint egy évvel korábban - írja az mfor.hu.

forrás: mfor.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk