Hírek, aktualitások

Munkalehetőségek százai várják a dolgozni vágyó nyugdíjasokat - ennyit lehet keresni

Budapest - Sok száz munkalehetőség közül válogathatnak már a nyugdíjasok a nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül. Elmehetnek eladónak, pénztárosnak, biztonsági őrnek, konyhásnak, call-centeresnek, operátornak, takarítónak, de szakképzett hegesztőket, lakatosokat, targoncásokat, könyvelőket is keresnek a munkaerőgondokkal küszködő cégek.

Eddig több mint 3000-en mentek vissza dolgozni

Nemcsak részmunkaidős, 4-6 órás állásokkal várják őket a munkáltatók, ha akarnak és bírják, teljes állásban, több műszakban is dolgozhatnak. A legalacsonyabb órabér nettó 623 forint, ami a minimálbérnek felel meg. Budapesten csak elvétve kínálnak ilyen alacsony bérezésért munkát, ám az elmaradottabb térségekben ez a leggyakoribb fizetség. Egy négyórás állás esetén nettó ötvenezer forint jöhet össze a minimális órabérrel számolva.

Budapesten az átlagos órabér 900–1000 forint körül van, vagyis teljes állásban akár havi 150 ezer forinttal is ki tudják egészíteni a nyugdíjukat.

A hegesztők, lakatosok fizetését megegyezés szerint döntik el (illusztráció)

Fo­tó: MTI/ Krizsán Csaba

De a különleges szakképzettséget igénylő szakmákban, ahol munkaerőhiány is van, akár piaci bért is fizetnek a nyugdíjasoknak a munkáltatók, vagyis egy jó szakmunkás nyugdíjas két-háromszázezer forintot is kereshet havonta a nyugdíja mellett.

Nem a takarítónői állásban osztják a legjobb pénzeket, de 650-900 forintot ezzel is megkereshetünk óránként (illusztráció)

Fotó: Thinkstock

A nyugdíjas-szövetkezetek egyre nagyobb érdeklődésről számoltak be, pár hónap alatt már több mint háromezer nyugdíjas tért vissza a munka világába. A cégek pedig nagyon dicsérik a tapasztalt munkavállalókat.

Egy call-centeres munkatárs akár 1500 forintot is kereshet óránként, és nem kell napi 8 órát lehúznia (illusztráció)

Fotó: Thinkstock

– Megbízóink részére nagy előnyt jelent a nyugdíjasok megbízhatósága és hosszabb távú elköteleződésük

– mondta Szabó Balázs, az egyik legnagyobb szövetkezet, a Szomszédok Nyugdíjas-szövetkezet vezetője, aki szerint a nyugdíjasok leginkább részmunkaidős állásokat keresnek, ezért ebben a munkáltatóknak rugalmasnak kell lenniük.

A munkáltatóknak a kedvező adózás miatt is megéri nyugdíjasokat foglalkoztatniuk. Nem kell utánuk járulékokat fizetni, csak 15 százalékos jövedelemadó terheli a bérüket. Így negyven százalékkal kevesebbe kerülnek, mint a rendes munkavállalók.

Ha például nettó ötvenezres bért akar fizetni egy nyugdíjasnak a munkáltató, az 59 ezer forintjába kerülne neki. Egy normál munkás esetén pedig már 93 ezer forintjába kerülne a járulékok miatt egy ugyanekkora nettó bér kifizetése.

Órabérek

blikk.hu


Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo