Kérdezne szakértőinktől?

Részvételével most nyerhet is! - Középpontban a koleszterinszint

MEGHÍVÓ

Bezárás
Felugró ablak megnyitása
Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

Augusztus utolsó napján közölte a Központi Statisztikai Hivatal jelentése a keresetek első hat havi alakulását. A tényadatok pedig arról árulkodnak, hogy a fizetésből élők sokkal jobb jövedelmi helyzetben vannak idén, mint a nyugdíjból élők.

Honapunk rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíjemelés mértéke elmarad idén az inflációtól, vagyis a nyugdíjasok reálértelemben veszítenek - egészen addig, amíg november táján meg nem kapják a törvény szerint járó kiegészítést. Addig viszont tulajdonképpen hiteleznek az államnak.

A fizetések ellenben rendre meghaladják az áremelkedés mértékét, a korábbi években jelentősen, mostanában kisebb mértékben, de még mindig elmondható, hogy az aktívak sokkal jobban járnak, mint az idősek.

A KSH mai jelentése szerint a reálkereset január és június között 6,3 százalékkal emelkedett, az ebben az időszakban mért 3,4 százalékos infláció mellett. Annyiban torzít a statisztika, hogy a legfrissebb számokban már megjelenik az egészségügyi dolgozóknak nyújtott 500 ezer forintos egyszeri juttatás.

Ugyanebben az időszakban a nyugdíjasok inflációja - amit külön mér a KSH - 3,88 százalék volt lapunk számításai szerint, vagyis az idősek reálértelmben veszítenek eddig az évben, tekintettel arra, hogy januárban 2,8 százalékos volt a nyugdíjemelés.

Főleg az időseket (és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket) sújtja az élelmiszerek árrobbanása. A legutóbbi, júliusi adat szerint az élelmiszerek átlagos inflációja 7,8 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a párizsi, kolbász 16,1 százalékkal drágult, az idényáras élelmiszerek (friss zöldség, gyümölcs, burgonya) pedig még ennél is jobban, 17,1 százalékkal.

Amíg tehát az aktívak havi keresete többet ér a boltokban, addig a nyugdjasok kosarába kevesebb termék kerülhet, mint egy éve.

Ebben a cikkünkben azt mutattuk be, hogy a nyugdíjasok szerint minimálisan mekkora jövedelemre volna szükségük a megélhetéshez. Az biztos, hogy a jelenlegi nyugdíjemelési módszerrel ez nem lesz elérhető, amíg az inflációhoz kötik a járandóságok növelését, legfeljebb tartani tudják a reálértéket a nyugdíjak.

ksh.hu / mfor.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk