Szenior Mozgásprogram - Budapest, 2017. szept. 24.

Az alábbi rendezvény az időjárás miatt elmarad!!!

Szenior Mozgásprogram - országos rendezvény - minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Időpont: 2017. szeptember 24. vasárnap

Helyszín: FTC Népligeti Sportcentrum, 1101 Vajda Péter u. 48.

fradi

A program részteleiről itt olvashat.

 

Csillebérc hatodszor - és utoljára!

A napokban derült fény arra, hogy 17 év után a csillebérci tábort eladták. Ennek folyománya –kérdésünkre kapott válaszuk alapján -, hogy a tervezett rendezvényünket abban az időszakban már nem tudjuk megszervezni. Az egyetlen lehetőségünk az, hogy egy héttel korábban, augusztus 31-szeptember 2. között valósítjuk meg a programot.

A NYOSZ vezetése döntése értelmében tehát a Csillebérci Randevú 2017 című rendezvényünk – változatlan tartalommal – Csillebércen 2017. augusztus 31. és szeptember 2. között csütörtöktől szombatig bezárólag kerül megrendezésre.

Tisztelettel kérlek, hogy a szervezeted körében érdeklődő, részvételüket tervező közösségek, dalkörök részére szíveskedj eljuttatni ezt az információt.

Szívből reméljük, hogy ez a változás nem okoz törést a részvételi kedvben, és Csillebércet mi “búcsúztathatjuk el” méltóképpen rendezvényünkkel.

A rendezvény programja itt olvasható, a jelentkezési lap innen, a dalköri fesztivál nevezési lapja innen tölthető le!

 

 

Csillebérci Randevú - ötödször

csilleberc nyosz idsek vilagnapi rendezvenyei 20140211 1488979213  csilleberc nyosz idsek vilagnapi rendezvenyei 20140211 1752624054  csilleberc nyosz idsek vilagnapi rendezvenyei 20140211 2017881068 

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége – a 2012-ben elindított hagyományát folytatva, és az Idősek Világnapja tagszervezeti ünnepségeihez kapcsolódva – 2016-ben is megrendezi a Csillebérci Randevú c. programját,

melynek helye: Budapest, Csillebérci Szabadidő Központ

időpontja: 2016. szeptember 8-10.

Tervezett programjaink a következők:

2016. szeptember 8. (csütörtök)

Érdekvédelmi konferencia – 10.30 órától

RENDSZERNYUGDÍJ, VAGY NYUGDÍJRENDSZER?

Az ötödik alkalommal megrendezendő érdekvédelmi konferencia a magyarországi nyugdíjrendszer előzményeit, kialakulása útját, jelenlegi működését és a halmozódó nehézségeket tárgyalja. Várjuk a NYOSZ tagszervezetek küldötteit (5-10 fő / tagszervezet), valamint a NYOSZ partner szervezeteit.

Este: tábortűz

2016. szeptember 9. (péntek)

V. Szenior Dalkörök Országos Fesztiválja és Vásár – 09.00 órától

A délelőtti – délutáni dalköri bemutatók a csillebérci tábor sportcsarnokában zajlanak, a résztvevők műsorát díjakkal honoráljuk.

Közben: déltájt Szenior Tánc Rekord!

16.00 órától – Nótázzunk! Sülyi Károly és cigányzenekara játszik

A dalkörök bemutatóival egy időben a sportcsarnok környezetében vállalkozások és nyugdíjas alkotók/termelők/termesztők bemutatója kerül megrendezésre.

Várjuk a tagszervezetek dalköreinek jelentkezését, valamint azon nyugdíjasokét, akik termékeiket, műalkotásaikat, terményeiket egy-egy standon bemutatnák.

2016. szeptember 10. (szombat)

Rekreációs program és Vásár

10.00 órától 14.00 óráig – ebéddel bezárólag. Ebédfőzés, túrázás, hétpróba és kisvonatozás

 

Általános tudnivalók:

- a rendezvényre szóló felhívások, jelentkezési lapok a NYOSZ tagszervezeteknél, valamint itt és itt találhatók meg.

- étkezés és szállás a tábor területén igényelhető.

- Információ kérhető a NYOSZ központi irodájában: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06/1/210-0326, 30/574-9097

 

Minden érdeklődő nyugdíjast, közösséget szeretettel várunk!

Sajtóközlemény

A rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelését ígéri a kormány 2017-re!

2016. április 20-án a NYOSZ az alábbi tartalommal sajtóközleményt adott ki.

Budapest, - 2016-04-20

A nyugdíjas társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta Varga Mihály miniszter minapi bejelentését a 2017. évre tervezett nyugdíjemelés tárgyában!

Elkeseredtünk, mert ismét megtapasztalhattuk, hogy döntöttek rólunk – nélkülünk. Emlékeinkben jól él az Idősügyi Tanács működésének azon időszaka, amikor minden lényeges, – kedvező és kedvezőtlen –, korosztályt érintő döntésnél jelen volt és érdemben befolyásolta a döntéseket a nyugdíjas érdekvédelem.

Elkeseredtünk, mert a rendszerváltás utáni időszakban (mióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés) 2017-ben fogjuk a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni!

Felháborodtunk, mert a tervezett intézkedés indoklására olyan érveket hozott a kormány, amelynek véleményünk szerint nincs köze a nyugdíjas fogyasztói szokásokhoz, érdemben nem befolyásolják azokat.

Felháborodtunk, mert értelmetlennek tartunk 8 hónappal korábban közreadni egy olyan tervezett lépést, amely nem számol a hátralévő hónapok gazdasági és politikai folyamatainak valóságos alakulásával.

Mindezekre tekintettel - a szövetségünkhöz eljuttatott véleményekre alapozva - a Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozását fejezi ki a tervezett 2017. évi nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen.

Ugyanakkor kifejezésre juttatjuk: a társadalom valamennyi rétege, nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok egyaránt abban érdekeltek, hogy a mainál egy sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon. Az elmúlt negyed század sok nemes szándékot és értékes megoldást hozott a felszínre az idősek jobb közérzetét, biztonságát érintő kérdésekben, úgyhogy van miből meríteni. Emlékeztethetnénk a krízis helyzetben lévő idős emberek sorsát enyhítő segélyezés intézményes gyakorlatára, vagy az éves nyugdíjemelésnél számba vett nyugdíjas inflációra és az aktívak bérnövekedésére is figyelő un. svájci indexálás közbékét szolgáló rendszerére.

Aktívak és inaktívak, dolgozók és nyugdíjasok – mindannyian egymásra vagyunk utalva. Ezért közös ügyünk, hogy méltányos mértékben részesüljünk a megbecsülésből, az anyagi javakból, s hogy együtt tegyünk a mai és a majdani idősek biztonságát megalapozó nyugdíjrendszer kimunkálásáért. Ehhez az alkotó munkához partneri “jobbot” nyújt a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 130 ezres tagsága.

Felhívások, kiírások 2016.

Ide kattintva elolvashatják a NYOSZ 2016. évi irodalmi pályázatának kiírását.

Ide kattintva elolvashatják a 2016. évi Nőnap alkalmából megfogalmazott felhívásunkat, itt pedig egy szerkesztett anyagot találnak a Romhányi emlékműsor összeállításához.

 

 

Indul a 2016-os év a szövetségben

Aktuális híreink, ügyeink

A NYOSZ elnöksége 2015. novemberi ülésén elfogadta a 2016-os évi (akkor még tervezett) 1,6 %-os nyugdíjemeléssel kapcsolatos állásfoglalását, melyet később a szövetség tagszervezetei elnökeinek értekezlete is támogatott. Itt olvashatják az állásfoglalást, ide kattintva pedig a témához kapcsolódó tájékoztató írásunkat.

A NYOSZ elnöksége elfogadta a 2016-os év rendezvényeinek és értekezleteinek tervét.  Itt megtekinthető a RENDEZVÉNYTERV és az ÜLÉSTERV.

 Felhívjuk a tisztelt olvasók figyelmét, hogy a Kulturális programok menüpontban új anyagok olvashatók: a NYOSZ 2015. évi irodalmi pályázatának eredményei, a 2016. évi irodalmi pályázat kiírása, a 2016. évi Nőnap, és a Romhányi évfordulóhoz kapcsolódó felhívásunk, (ehhez kötődően irodalmi segédanyag), valamint az "Év Nagymamája, nagypapája" pályázati kiírásunk. Látogassák meg az oldalt!

 

Évzáró a NYOSZ-ban

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége évzáró elnöki értekezletére december 16-án kerül sor. Az ünnepség alkalmából kitüntetésben részesülő nyugdíjas társainkat bemutatjuk. A szövetség elnöksége 2015-ben 13 vezetőnek, nyugdíjas aktivistának ítélte oda a NYOSZ díszoklevelét és a vele járó jutalmat.

"Ők, a nyugdíjas közéletben ismert, fáradhatatlan emberek, a korosztályi érdekvédelem sokoldalú aktivistái és értő gondozói, akiket lelkes feladat vállalása, felelős helytállása és megtartó hűsége környezetének legkiválóbb nyugdíjas vezetőjévé tett. Hálával köszönjük meg a Közjónak adott óráikat, a sikert kovácsoló tetteiket, a minket gazdagító gondolataikat, önzetlen, példamutató szorgalmukat, kitartó munkabírásukat, az országos ügyek iránti nyitottságukat. A személyüket megérdemelten övező tisztelethez és elismeréshez a Nyugdíjasok Országos Szövetsége díszoklevéllel is csatlakozott." - áll a díszoklevélen.

Kitüntetettjeink:

1. Szrenka Pálné – Békés megye

2. Beke Károly - Székesfehérvár

3. Fincziczki Istvánné – Borsod-Abaúj-Zemplén megye

4. Cseh Andrásné - Borsod-Abaúj-Zemplén megye

5. Máriássi István – Hajdú-Bihar megye

6. Varga Ferenc – Tolna megye

7. Dr. Dudás Jenőné – Pest megye

8. Szöllősi Károlyné – Bács-Kiskun megye

9. Puskásné Tófeji Valéria – Veszprém megye

10. Peimli Rudolfné – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

11. Siska Jánosné – Heves megye

12. Sztárcsevity Ervinné – Tolna - megye

13. Baghy Dezsőné – Csongrád megye


deckicsi1deckicsi2deckicsi3deckicsi4

 

 

 

 

 

Nyugdíjas Expon jártunk

Idén 2015. december 4-5-én került megrendezésre a SIMA Csarnokban a Nyugdíjas Expo, melyre ez úttal is meghívást kapott a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. Ez a lehetőség számunkra egyrészt azt jelenti, hogy a szövetséghez tartozó nyugdíjasok kedvezményesen tekinthetik meg azoknak a cégeknek a bemutatkozását, kiállítását, amelyek– mint szolgáltatók, vagy gyártók, esetleg forgalmazók – elsősorban a nyugdíjasokat tekintik vevőiknek, és az expo alatt személyesen is találkozni kívánnak ezzel a körrel. Ami tán ennél is fontosabb, hogy a expo lehetőséget nyújt a szövetség bemutatkozására is – a kortársak, és a gazdasági szféra érdeklődői számára egyaránt.

Fellépő csoportok, személyek

Berhidai Néptánccsoport, Hódmezővásárhelyi Napraforgó Népdalkör, Balogh István és Bagyinka János Békés megyéből, , Mezőkovácsházi Vadvirág Népdalkör, Pásztói Őszirózsa Nyugdíjas Klub tánccsoportja, Hódmezővásárhelyi Szépkorúak Tánccsoportja, Liszt Ferenc Nyugdíjas Klub Tánccsoportja Hatvanból, Egerszalóki Rozmaring Kórus, Mikepércsi Őszidő Nyugdíjas Egyesület, Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület„Százszorszép tánccsoportja” Nyíregyházáról, Sóstóhegyi Nyugdíjas Egyesület „Vadrózsa tánccsoportja” Nyíregyházáról, 4LM könnyűzenei formáció Békés megyéből, Alcoa Köfém Nugdíjas Klub Férfikórusa Székesfehérvárról, Szabad egy táncra Nyugdíjas Klub Székesfehérvárról.

Idén mindkét nap nagyszínpadi fellépő csoportjaink sora mutathatta be tudását, adhatott ízelítőt repertoárjából, a szövetség standja pedig kiadványainkból, a magazin korábbi számaiból adott ízelítőt, valamint az ügyes kezű érdeklődők papírfonást tanulhattak Demeter Ferencné, Terike segítségével. Volt lehetőség fotózkodni, és akár új közösségekre lelni az eddig magányos nyugdíjasok számára. Sok érdeklődő látogatta meg a standunkat, amelynek igazán örültünk.

expo1expo2expo3expo4

A NYOSZ Küldöttgyűlés közleménye

Emeljék fel a nyugdíjminimum összegét!

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2015. május 6-án megtartott, éves értékelő Küldöttgyűlésén, érdekvédő- és érvényesítő munkájának sorában elemezte a nyugdíjból, nyugdíjszerű ellátásból élők élethelyzetét. A jelenlévők - mintegy százharmincezer idősebb honfitársunkat tömörítő tagszervezetek küldöttei - véleménye és tapasztalatai alapján a Küldöttgyűlés megállapította, hogy érezhetően gyarapszik az anyagilag kilátástalan helyzetbe kerültek létszáma. Egyre többen panaszkodnak megélhetési gondjaik, elviselhetetlen élethelyzetük miatt. Az ország térségeiben változóan ugyan, de a nyugdíjasok sorában sokan kényszerülnek nyugdíjukból munka nélkül maradt hozzátartozóikat is támogatni. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – amely több szociális ellátás alapját is képezi – (28.500 Ft) már több mint hét év óta nem emelkedett. Ezzel együtt nőtt a mélyszegénységben élők aránya. Emellett a kormány megszüntette a méltányossági közgyógyellátást és a méltányossági ápolási díjat is.

Mindezeket figyelembe véve a Küldöttgyűlés egyhangúlag támogatja a legnagyobb országgyűlési ellenzéki párt javaslatát, a jelenlegi 28.500 forint öregségi nyugdíjminimum mértékének 40.000 forintra történő emelését. A jövőben törvény mondja ki a nyugdíjminimum mértékét, mely alapján módosítani szükséges a nyugdíjtörvényt!

Küldöttgyűlésünk várja, hogy más nyugdíjas szerveződések, pártok is támogassák a javaslatot!

AKTUÁLIS SZERVEZETI HÍREINK

Csillebérc idén negyedszer várja a nyugdíjasokat szeptember 3-6. között!

A tervezett programokról itt olvashat.

Nevezési lap az Országos Dalköri Fesztiválra ide kattintva tölthető le, a három napos rendezvényre jelentkezési lap (árakkal, lehetőségekkel) itt található. 

 

A NYOSZ 2015. évi rendezvényei

Az alábbiakban megtekinthetik a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2015-re tervezett kulturális rendezvényeinek, sport programjainak, valamint irodalmi és foto pályázatának tervét, valamint az egyes rendezvények felhívásait.

Országos rendezvény terv itt olvasható!

Kulturális programok:

Költészeti Szemle - vers- és prózamondó versenyek felhívása itt olvasható.

Nyugdíjas Dalosok és Nótakedvelők Országos Találkozójának felhívása itt olvasható.

Az ORSZÁGOS SZENIOR TÁNCFESZTIVÁL felhívása itt olvasható. Nevezési lap innen tölthető le.

Az Amatőr Nyugdíjasok V. Országos Könnyűzenei Dalos Találkozójának felhívása itt olvasható. Jelentkezési lap innen tölthető le. Fakultatív programajánló itt olvasható.

A Nyugdíjasok Országos Színjátszó Fesztiváljának felhívása itt olvasható. 

A TISZÁNTÚLI NÉPDALKÖRÖK TALÁLKOZÓJA felhívása itt olvasható.

A Dunántúl nyugdíjas klubjainak dalköri találkozója felhívása itt olvasható.

A NYUGDÍJAS KORÚ AMATŐR KÉPZŐMŰVÉSZEK KIÁLLÍTÁSA felhívása itt olvasható.

A NYOSZ Irodalmi pályázata 2015-ben itt olvasható.

Nyugdíjas Fotópályázat felhívása itt olvasható.

Sport programok:

Az Országos Nyugdíjas Sportnapok Bellér László Emlékverseny versenykiírása itt olvasható.

A Bakonyi Túra felhívása itt olvasható.

 

Legszebb emlékeink kapcsos könyve - irodalmi pályázat 2014 - eredményhirdetés és könyvbemutató

antolgiaFebruár 11-én kihirdették a NYOSZ-ban a 2014. évi irodalmi pályázat eredményeit, és bemutatták a legjobb írásokból megjelent antológiát.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége által 2014-ben meghirdetett irodalmi pályázatra 45 db pályázati boríték érkezett az ország különböző tájáról és Szlovákiából.

A kéziratok elemzése alapján 17 szerző 61 verse és egy versciklusa, a prózai művek íróinak 29 alkotása szerepelt a versengő művek között. Sajnos két írást a pályázati szabályok be nem tartása miatt kizárt a zsűri, mivel mindkét munkában szerepelt a szerző neve (Petro Vacano, és Matild jeligével).

Az ezévi zsűri tagjai voltak: Erdélyi Tamás, Rajosné Bujnyik Éva és dr. Csermely Tibor.

A most közreadott összeállítás békés olvasmányélményeket ígér. Ki-ki megtalálhatja benne a humor, a derű, a romantika, az időskori boldogság legszebb, legeredetibb pillanatainak emlékműveit.

Az eredmény listát és a kötetben megjelent írások sorát a könyv képére kattintva olvashatják.

IMGP4443IMGP4444IMGP4446

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampányolunk értékeinkért

kezszlap2014-ben új kampányt indított a NYOSZ, mellyel látványosan kívánja bemutatni, hogy a nyugdíjas társadalom számára milyen értékek mentén kívánja érdekvédelmi munkáját megújítani.

A kampány lényegében fotók gyűjtéséből áll, és azt célozza, hogy minél több egyetértő fotó bemutatásával demonstráljuk nyugdíjasaink támogatását ebben a munkában.

December óta többszáz olyan fotót juttattak el hozzánk, melyen a nyugdíjas társak öt ujjuk feltartásával jelzik, hogy a nyugdíjasok számára szerintük is a legfontosabb: a biztonság, a minőségi ellátás, a nemzedéki szolidaritás, a társadalmi szerepvállalás és a nyugdíjas érdekképviselet. A kampány céljaira megküldött fotókból egyelőre a NYOSZ székház egy falát tudtuk beborítani, de bízunk abban, hogy további fotók érkeznek, és megtölthetjük velük a falakat.

Ha egyetértesz az alábbiakkal, küldj egy fotót (papíron vagy digitálisan) kezed öt ujjának feltartásával ide:
NYOSZ 1074 Budapest, Szövetség u. 9. Vagy: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kez1kez2kez3kez4kez5kez6

Tisztújítás után...

ELNDecember 10-én - három éves mandátumuk lejártával - a NYOSZ szűkebb irányító testülete, az Elnökség leköszönt. A Jelölő Bizottság felelősségteljes és eredményes munkájában, valamint a tagszervezeti küldöttek megfelelő számú jelenlétében bízva 10-ére hívta össze az Elnökség a tisztújító Küldöttgyűlést.

Az új alapszabályunk szerint 4 éves időtartamra választottunk testületeket, elnökséget, felügyelő bizottságot és elnököt.

Tagszervezeteinkben ismét nem kellett csalódnunk, átérezve a megbízatás fontosságát, 78%-os megjelenés mellett eredményes küldöttgyűlést bonyolítottunk le.

Némethné Jankovics Györgyi ciklust értékelő beszéde indította az értekezlet érdemi munkáját. Elnök asszony beszámolójában szólt a szövetség hagyományos tevékenységi körébe tartozó rendezvényekről, és kiemelte: a hagyományok őrzésére mellett a hagyományok teremtésére, és a hagyományok meghaladására is vállalkozott a szövetség az elmúlt 3 évben. Szólt az elmúlt időszak kiemelt feladatairól: a hazai és nemzetközi partnerkapcsolati "építkezésről", az időszak fontos, jelentős, előre mutató kezdeményezéseiről (új alapszabály, 25. évforduló, kutatás, Csillebérc, irodalmi antológiák, média megjelenések gyarapodása, NYOSZ kártya, vállalkozói projektek, Nyugdíjasok Együttműködési Fóruma, hírlevél - honlap - facebook jelenlét, tagszervezeti gyarapodás, iroda átalakítás, stb). Számot adott az Elnökség érdemi munkájáról, és megosztotta önkritikus gondolatait a szövetség környezetében tapasztalható gondokról. Beszámolója végén a delegáltak figyelmébe ajánlotta a leköszönő elnökséget, amelynek minden tagja vállalta az újabb, 4 évre szóló megméretést.

Győztes csapaton ne változtass! - oly sokat hallott elvet most komolyan vette a küldöttgyűlés, ugyanis a korábbi elnökséget és az elnököt, valamint a felügyelő bizottság tagjait is 100%-os támogatottsággal választották meg a titkos szavazás során.

Így 2014-18. között a NYOSZ irányító testülete tagjai:

Elnök: Némethné Jankovics Györgyi

Elnökhelyettes: Teszárovics Miklós, Szrenka Pálné, Oskovics György, Szendrődi György

Tagok: Véghné Reményi Mária, Szabó Pál, Somogyvári Attila és Demeter Ferenc.

A FEB tagjai: Kiss Lászlóné, dr. Balogh László és dr. Palotai Ferencné

A tisztújítást követően kellemes hangulatban köszönte meg a szövetség legjobb 10 aktivistájának a munkáját, majd hangulatos, szerény vendéglátás mellett kívántak egymásnak áldott, békés ünnepeket.

Átadtuk a NYOSZ év végi elismeréseit:

Díszoklevelet és könyvjutalmat adtunk át:

Turbucz Gyuláné részére a nyugdíjasokért, a közösség érdekében kifejtett kimagasló, áldozatkész munkája elismeréséül.

Géczi Ernőné részére, aki az encsi "Évgyűrűk" Nyugdíjas Klub vezetője.

Bán Sándor részére, aki a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség elnökségi tagja.

Demény Istvánné részére, aki a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Nyugdíjasok Kulturális és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Skretyuk Lászlóné részére, aki a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete elnökhelyettese.

néhai Guáth Imre, a Csopak Nyugdíjas Klub hajdani elnöke, és Guáth Imréné, Kovács Ilona, mint feleség és fő segítőtárs részére.

Radnóti Adél részére, aki a pécsi nyugdíjas egyesület kulturális bizottságának elnöke.

Merkli Józsefné részére, aki a Győr-Moson-Sopron megyei Pannon Nyugdíjas Szövetség és az Arrabona Nyugdíjas Egyesület életének is meghatározó egyénisége, két cikluson át a megyei szövetség ügyvezető elnöke volt.

Horváth János részére, aki a Vas Megye és Szombathely MJV. Nyugdíjas Szövetségének alelnöke.

Szalai Józsefné részére, aki a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége alapító tagja, és a szövetség korábbi elnökhelyettese.

A Sényői Szociális Szolgáltató Központ kollektívája részére.

 

Szervezzük a Generációnk magazin 2015. évi előfizetését

Az árak és a korábban alkalmazott gyakorlat némiképp változott, melynek lényege: díjazzuk azokat a szervezeteket, amelyek több lapot igényelnek, illetve azokat, amelyek a postaköltség csökkentése céljából vállalják, hogy a postán veszik át a küldeményeket. Bízunk abban, hogy a magazin színvonalának fejlődése okot ad majd arra, hogy az előfizetés szám növekedjen.

1 db előfizetés lakcímre küldve: 2 600.- / évfolyam/db/év

2-5 db előfizetés címre küldve: 2 000.- / évfolyam/db/év

6-16 db előfizetés címre küldve: 1 600.- / évfolyam/db/év

17-100 db előfizetés címre küldve: 1 500.- / évfolyam/db/év

17-100 db előfizetés postán marad: 1 300.- / évfolyam/db/év

100 db felett (tagszervezetekhez) postán marad: 1 100.- / évfolyam/db/év

A Generációnk magazin 2015. évi előfizetéséhez igénylőlapot szükséges kitölteni és megküldeni a NYOSZ címre (1074 Budapest, Szövetség u. 9.). Az igénylőlapon kérjük feltüntetni: - a megrendelő szervezet nevét (amelyre a számlát kérik), címét, a kapcsolattartó nevét és telefonszámát, - amennyiben a magazint lakcímre kérik, akkor a lakcímet, - amennyiben a küldeményt postán veszik át, úgy a posta címet, - a megrendelt példányszámot, - az árat összesen, - ha csekken kívánják befizetni, akkor jelezzék, hogy csekket kérnek, - ha utalni fogják az összeget, az utalás címzettje a Nyugdíjasok Országos Szövetsége számlaszám : OTP 11705008-20413882

Szeretnénk jelezni, hogy 2015-től a januári számot még postázzuk a 2014. évi előfizetőknek, a februárit azonban már csak azok kapják meg, akik az előfizetési díjat február 1-ig a NYOSZ számára befizették / elutalták.

Irodalmi pályázat

A 2014. évi irodalmi pályázatunkra mintegy 45 szerző jelentkezett pályamunkákkal. Jelenleg a zsűri tekinti át a beküldött írásokat, és meghozza döntését. Terveink között szerepel az idei, 16 . irodalmi antológia kiadása, azonban az év végi rendezvényeink sokasága miatt az antológia bemutatását és az irodalmi pályázat eredményhirdetését 2015 januárjára tervezzük.

Pályázatot nyert a NYOSZ

Hosszú idő után örvendetes esemény történ: a NYOSZ nyert az MNB pénzügyi fogyasztóvédelmi pályázatán. Ennek eredményeként Budapesten és egyes nagyvárosokban (ahol a NYOSZ tagszervezetek vállalják a szervezést) un. nagyinet tanfolyami keretek között ingyenesen fogjuk oktatni az érdeklődőket az internet segítségével megvalósítható pénzügyi műveletekre (pl. netbankolás, internetes vásárlás stb.). Az oktatások február és május hónapok közötti időpontokban zajlanak majd. Az oktatás iránt érdeklődők jelentkezését várjuk.

Elérhetőségek: 06/1/210-0326, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 1073 Budapest, Szövetség u. 9.

A program megvalósítására a Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központ (PFK) támogatásával kerül sor.A PFK-hoz fordulhat a fogyasztó, ha úgy véli, a pénzügyi szolgáltató megsértett bármilyen, a működésére vonatkozó rendelkezést. A PFK elérhetőségei: Ügyfélszolgálat címe: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Központi levélcím: H-1534 Budapest BKKP Postafiók: 777. Telefon: 06-40-203-776 Fax: (36-1) 4899-102 Webcím: http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

(A témáról egyébként – érdekes aspektusban – a HVG-ben is olvashattunk.

Nyugdíjas Expo idén is

expoFelhívjuk a tisztelt olvasók, nyugdíjas klubok figyelmét, hogy a magazinban jelzett Nyugdíjas Expora a belépőjegyek a NYOSZ irodán kedvezményesen (600.- Ft helyett 500.-Ft/db áron) igényelhetők. Tisztelettel kérjük, hogy ezt a formát válasszák a rendezvény iránt érdeklődő nyugdíjas társak.

 

 

 Nyugdíjas Kalendárium igényelhető a NYOSZ-tól

Megrendelőlap

CSILLEBÉRCI RANDEVÚ 2014

csill     csill5     csill2 

Ismét volt néhány szép napunk! Készülhetne szokványos riport arról, mi mindent teljesítettünk Csillebércen szeptember 4-6. között együtt. Írhatnék beszámolót eredményekről, felsorolásokat díjakról – nem teszem. Egyszerű a képlet: megvalósítottuk mindazt, amit elterveztünk ebben a három napban, ahol mintegy ezer nyugdíjas társunkkal közös programokon szívtuk magunkba Csillebérc csodás levegőjével együtt a tudás, a kultúra és a hagyomány, a szórakozás és a testedzés megannyi élvezetes megnyilvánulását.

Ennél a pár sornál azonban sokkal többet érdemel az a háttér, ami az eseményeket "körítette". Valószínűleg a tisztelt látogató nem mélyedt még el sohasem azon gondolatokban, hogy mi mindent jelent egy ilyen típusú nagyrendezvény lebonyolítása. Ne is tegye, nem is ez a dolga... Nekem viszont az, hogy kiemeljem és a világba kiáltsam: köszönet! Országos vezetőként sosem adatik meg, hogy összeszokott, napi rendszerességgel együtt dolgozó aktivistákkal közösen szervezzünk programokat. Az idei volt működésem alatt a harmadik, amikor ilyen "kihívásban" volt részem. És ismét megajándékozott a sors egy meggyőző igazsággal: ahol a cél érthető és közös, ahol van tenni akarás és szándék, teherbírás és együttműködés, érdeklődés és lelkesedés, szeretet és megértés (sorolhatnám tovább), ott az elvégzett munkának van eredménye és értéke.

Juhász Ferenc ismert sorai jutnak eszembe: igen, volt, ki kalapáccsal, ki tollal, volt, ki csak mosolyával, szép szavával, sőt még a nap is sugarával építette a megálmodott programot, élmény-dús hangulatot.

Álljon hát itt ezért a köszönet sora a segítőknek, támogatóknak – önzetlen és érdek-vezéreltnek egyaránt, a nem nevesített aktivistáknak, a NYOSZ elnöksége és munkatársi gárdája kitartó munkabírású nyugdíjasainak és fiatal önkénteseinek, a lelkes vöröskereszteseknek és szolgálatkész hangosítóknak, a csillebérci tábor "szolgálatosainak", kiállítóknak és fellépőknek, a NYOSZ tagszervezeti vezetők közül a szervező munkát nem nélkülözőknek, a minket cserbenhagyóknak (Házibuli Attilával – Muzsika tv – hiszen abból, ahogy elbántak velünk is tanulni lehet...), és a bajban segítségünkre sietőknek. Jó mulatság volt, aki kimaradt, az ismét lemaradt egy élményről – vallották Tolnától Békésig, Abdától Borsodig. És annak a tapasztalatnak sem lettek birtokosai, hogy mi ismét tudtunk EGYÜTT MŰKÖDNI, egymásért dolgozni.

 csill3     csill4     csill6

(Foto: Teszárovics Miklós, Demeter Ferenc)

A három napos rendezvény derűs pillanatait idéző képeket a képgalériában tekinthetik meg. Az első napi konferencia előadások témáját, előadóit pedig itt olvashatják.

Bővebben...

Felhívás NYOSZ kártya

Tisztelt Érdeklődők!

Szövetségünk ezúton jelzi, hogy a NYOSZ kedvezmény/tagkártya megújítása megtörtént. Tagszervezeteinkhez eljutottak a kártyák, akinek még szüksége van rá, jelezze a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy a 06/1/210-0326-os telefonon. Ugyancsak elkészült a kártya-kedvezményt nyújtó cégek megismertetésére egy új honlap (www.nyoszkartya.hu) ahol a kártya kedvezményekről tájékoztatunk. 2017 tavaszán az addig szervezett kártya elfogadóhelyekről nyomtatott füzetben is tájékoztatni fogjuk majd a kártyatulajdonosokat. A korábbi (2016 előtti) NYOSZ-kártyák már nem használhatók!

kartya

 Mit tegyél, ha NYOSZ-kártyád van?

Egyike vagy annak a 130 ezer nyugdíjasnak, aki birtokolja a 3 évre szóló NYOSZ kártyát. Tán te is feltetted már magadnak a címben szereplő kérdést. Segítünk megválaszolni!

- Leginkább használd vásárlásaidnál, mint kedvezményekre jogosító kártyát. Ha pl. az unokádnak szeretnél játékot vásárolni karácsonyra, ha a kerti barkács szerszámaidat gyarapítanád, vagy egyszerűen magadra gondolva könyvvásárlást, pihentető üdülést szeretnél olcsóbban megúszni. Kövesd a gyarapodó elfogadóhelyek, kedvezményt adó szolgáltatók listáját a www.nyoszkártya.hu honlapon, vagy a hamarosan megjelenő kisfüzetben.

- Igazolványaid között tartva bárhol (rendezvényeken, szervezeti eseményeken) igazolhatod vele szervezeti hovatartozásodat. Kérlek, érezd azt, hogy egy csapathoz tartozol, amelyben sokan tesznek azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy élményekhez, programokhoz juss. Ha pedig ennek a csapatnak valamely vezetője vagy, tudd, hogy sokan számítanak rád, és köszönettel fogadják minden, értük tett megnyilvánulásodat.

- Ha mindkettő előbbi hidegen hagy, nem érdekel, akkor fogadd csak egyszerűen el tőlünk a NYOSZ kártyát. Azzal a jóleső tudattal vedd át, hogy ezzel az egyszerű gesztussal segíted egy kortársi közösség működését. Ugyanis jó, ha tudod, maga az a tény, hogy sokan birtokolják a NYOSZ kártyát, ez számos szolgáltató számára értékes, támogatandó tény, és ezzel szövetségünk – alkalmasint anyagi – előnyökhöz is tud jutni!

Vagyis kérlek, bízz bennünk, és fogadd el mindazt, amit a NYOSZ kártya kínál – számodra is! Köszönöm szépen.

Némethné Jankovics Györgyi NYOSZ elnök

Dokumentumok

Közhasznúsági jelentés 2016   pdf icon

A NYOSZ egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete letölthető PDF formátumban.

Fájl méret:245kb

Készült: 2017

Közhasznúsági jelentés 2015pdf icon

A NYOSZ egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete letölthető PDF formátumban.

Fájl méret: 1.63 MB

Készült 2016.


 

Közhasznúsági jelentés 2014pdf-icon

A NYOSZ egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete letölthető PDF formátumban.

 Fájl méret: 1,9 MB

 Készült: 2015

 

Alapszabály pdf-icon

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége Alapszabálya letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 109 KB

Készült: 2014

 

Közhasznúsági jelentés 2013  pdf-icon

A NYOSZ egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 2,25 Mbyte

Készült: 2014

 

Alapszabálypdf-icon

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége Alapszabálya letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 1,3 Mbyte
Készült: 2011

 

Stratégiai tervpdf-icon

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége középtávú stratégiai terve letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 167 kbyte
Készült: 2008

 

Közhasznúsági jelentéspdf-icon 2012

A NYOSZ egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 2,7 Mbyte
Készült: 2013

 

A közhasznúság megújításapdf-icon

A közhasznúság megújíása letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 353 Kbyte
Készült: 2014

 

Minta közhasznú szervezet alapszabályáhozpdf-icon

Minta közhasznú szervezet alapszabályához letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 913 Kbyte
Készült: 2014

 

Közfeladatok KSZT szerintpdf-icon

A közfeladatok KSZT szerinz letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 450 Kbyte
Készült: 2014

 

NYOSZ adatkezelési szabályzatpdf-icon

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzata letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 248 Kbyte
Készült: 2014

 

NYOSZ kártya igénylő lappdf-icon

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége kibocsájtott NYOSZ kártya igénylőlap letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 186 Kbyte
Készült: 2014

 

NYOSZ mobil flotta igénylő lappdf-icon

Mobil flotta igénylő lap NYOSZ tagok számára letölthető PDF formátumban.

Fájl mérete: 224 Kbyte
Készült: 2014

 

Generációnk magazin

 

Tisztelt Látogató! Későbbi magazin számaink írásai jelentős számban megtalálhatók a www.generacionk.hu honlapon. Látogassanak el oda is!

 

elsoldalGenerációnk magazin áprilisi száma   pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

borito marcGenerációnk magazin márciusi száma    pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

boritopdf-iconGenerációnk magazin februári száma

 

 

 

 

 

 

 

 

 genjanGenerációnk magazin januári száma     pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 


2014

decbor

Generációnk magazin decemberi száma   pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

GEN - 11

Generációnk magazin novemberi száma     pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

GEN - oktkicsiGenerációnk magazin októberi száma        pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GEN - szeptkicsi

Generációnk magazin szeptemberi száma               pdf-icon 

 

 

 

 

 

 

 

 

gen aug bor kicsi

Generációnk magazin augusztusi száma                 pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

GEN - jun bor kicsi

Generációnk magazin június-júliusi száma                    pdf-icon     

 

 

 

 

 

 

 

 

boritokicsi

Generációnk magazin májusi száma    pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 genbor web 

 Generációnk magazin áprilisi száma pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

gen borito webGenerációnk magazin márciusi száma         pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

gen febr kicsi2Generációnk magazin februári száma                 pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

generacionk 2014 januarGenerációnk magazin januári száma

pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

generacionk 2013 decemberGenerációnk magazin decemberi száma

pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

generacionk 2013 november

Generációnk magazin novemberi száma

pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

generacionk 2013 oktober

Generációnk magazin októberi száma

pdf-icon

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemzetközi kapcsolatok

Ülésezett az Európai Idősek Szervezete (ESO)

esooeso

Az új elnök és Némethné alelnök gratulál egymásnak és egy csoportkép

Magyarország képviseletében a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (mint ESO tag) megbízásából Némethné Jankovics Györgyi elnök vett részt az ülésen. Az ESO tagállamai közül jelen volt a magyaron kívül az osztrák, a belga, a máltai, a holland, a cseh, az észt, a német, a spanyol, az olasz, a lett, a román és a finn delegált, valamint a svájci delegált.

A két napos program első részében az Európai Parlament épületében (a Horn teremben) az ESO 15 éves történetére emlékeztek a delegáltak. Az ünnep részeként Karl Blecha alapító elnök emlékezett vissza az ESO szervezésére. Beszédében nagy jelentőséget tulajdonított az ESO felépítésében nyújtott magyar szerepnek, kiemelve Üszögi Bleier Jenő, majd Jankovics György közreműködését. Hasonlóan nyilatkozott Hilde Havlicek - a következő ESO elnök - aki a magyar ESO tagságot meghatározó szerepűnek nevezte Kelet Európában vállalt kapcsolatrendszerével. A jelenlegi ESO vezetése nevében Antony Degiovanni alelnök mutatta be az ESO utolsó 6 éve aktivitásait, jelenét.

Ezt követően szemináriumi előadások keretében az európai állampolgárok szociális jogainak pilléréről szóló Európai Bizottsági anyag megismerése és véleményezése volt napirenden. Az előadók között volt pl. Alicia Gomez Campos, aki egy időskutatás eredményeiről számolt be, Gurmai Zita, aki az idős nők helyzetével foglalkozott, de emellett előadásában nagy lelkesedéssel beszélt a női vezetői szerepek jelentőségéről, vagy pl. Josef Weidenholzer, az európai szocialisták elnökhelyettese.

Az ünnepi és a szemináriumi részből egyaránt hiányolnunk kellett az ESO elnökét, Marcel Geivaerts-t, aki két éve betegsége okán nem tudja ellátni elnöki feladatait. Ezért az ESO 2016. november 15-re tisztújítást hirdetett meg, melyre a találkozó második napján került sor. A delegáltak a belga Jos Bertrand mellett új alelnökként megválasztották Némethné Jankovics Györgyit és a svájci (!) Marianne De Mestralt.

A program következő részében kialakították az ESO álláspontját a szociális jogok pillére anyag idősügyi vonatkozásairól. A vitában különösen nagy hangsúlyt kapott az idősek visszavárása a munka világába témakör. Ezen a programon történtek meg az országjelentések, valamint döntés született arról, hogy a következő ülésen áttekintik a tagállamok nyugdíjrendszereinek sajátosságait.

Új ESO-tagok bemutatkozása is megtörtént: a belga nyugdíjas szerveződések közül külön a flamand és a vallon szervezet csatlakozott az ESO-hoz.

 

A szlovák nyugdíjas elnök vendégei voltunk

SZLOVAK2015. április 27-én a szlovákiai Komarnoban látta vendégül Ján Lipiansky, a Szlovákiai Nyugdíjas Szövetség (JDS) elnöke a NYOSZ delegációját. Az évenként esedékes munkamegbeszélés részben a két szervezet tagszervezeteinek nemzetek közti kapcsolatáról szólt, valamint a két delegáció megismerkedett az országos nyugdíjas szervezetek aktuális feladataival. Megtudhattuk, hogy a szlovák szövetség vezetése tisztújító országos tanácsülés előtt áll, melyre májusban kerül sor, és amelyre meghívást kapott a NYOSZ elnöke. Némethné Jankovics Györgyi a szeptember 3-i csillebérci konferenciára hívta meg a szlovák elnököt, ahol a meghívásnak eleget téve Ján Lipiansky többek között a szlovák nyugdíjasok életével ismerteti meg majd hallgatóságát.

A tárgyaló delegációk tagjai (balról jobbra): Demeter Ferenc, a NYOSZ elnökségi tagja; Müller János, NYOSZ pénzügyi tanácsadó; Kravecz Mária, a komarnoi járás nyugdíjas elnöke; Némethné Jankovics Györgyi, NYOSZ elnök; Ján Lipiansky, a Szlovákiai Nyugdíjas Szövetség (JDS) elnöke és Frantisek Lesansky, a Szlovákiai Nyugdíjas Szövetség aktivistája (ez esetben tolmács).

A tárgyalás keretében fontos témaként szerepelt a két ország Európai Uniós szervezetekben meglévő tagsága. Ján Lipiansky szorgalmazta, hogy Magyarország vállaljon nagyobb szerepet az Unió szociális ügyekkel foglalkozó munkabizottságában, ennek érdekében szívesen találkozna és tárgyalna magyarországi tartózkodása alkalmával a kormányzat szociális ügyekért felelős politikusával.

Baráti hangulatú beszélgetésen – nem hivatalos formában – szót váltottak a nyugdíjas vezetők hazájuk belpolitikai, nyugdíjpolitikai, idősügyi helyzetéről. Örömmel nyugtázták, hogy a két ország közti viszonyban nem láthatók felhők, hozzátéve azt is, hogy a nyugdíjas szervezetek kapcsolataiban sosem tapasztaltak ilyent. A beszélgetés érdekes témája volt a vendéglátók bíztató érvelése az euro bevezetéséről, valamint a nagyfokú érdeklődés a NYOSZ pénzügyi helyzetének stabilizálását szolgáló projekt ötletek, megoldások iránt.

A tárgyaló felek a kapcsolat ápolás következő, fontos állomásának tekintik a csillebérci találkozót szeptember 3-án.

 

Az Osztrák Szeniortánc Szövetség delegációja járt a NYOSZ-ban

osztrkokBudapesten, 2015. április 16-án tanácskozást tartottak a szeniortánc oktatói képzés meghonosításáról. A tárgyaláson jelen volt Werner Wießner és Gabriele Wießner (az Osztrák Szeniortánc Szövetség képviseletében), Inge Pröstler (az Alsó-Ausztriai Tartományi Szeniortánc Szövetség képviseletében), Csirmaz Szilvia (STÖ-táncoktató Budapestről), Némethné Jankovics Györgyi (a NYOSZ képviseletében), Véghné Reményi Mária (a NYUBUSZ képviseletében), valamint Dr. Ábrahám Júlia (a Fitness Akadémia Budapest igazgatója, szakképzési szakértő). A megbeszélés eredményeként elindult az osztrák minta szerinti szeniortánc oktatói képzési tematika kidolgozása és ezt követően annak engedélyeztetésére is sor fog kerülni – reményeink szerint.

 

Időskori érdekképviselet Szlovéniában

vajglNémethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnökének vezetésével július közepén négyfős delegáció utazott Szlovéniába. Látogatásuk célja, hogy találkozzanak az ottani nyugdíjas szervezet vezetőivel és kölcsönösen tájékoztassák egymást a nyugdíjasokat érintő legfontosabb kérdésekről.

A magyar küldöttséget többek között fogadta Ivo Vajgl (képünkön Némethné Jankovics Györgyivel), Európa Parlamenti képviselő, valamint Anton Donko, a Szlovéniai Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének alelnöke.

A figyelmet az a tény irányította az országra, hogy a július hónapban tartott előrehozott választáson a Szlovéniában működő Nyugdíjasok Demokratikus Pártja a harmadik legtöbb szavazatot kapta. Ezzel a 88 tagú parlamentbe 10 képviselőt delegálhatott, megduplázva a korábbi képviselői létszámát.

A nyugdíjasok pártja 1991-ben, a politikai rendszerváltáskor alakult meg. Céljuk ezzel az volt, hogy megakadályozzák az idős emberek és a nyugdíjasok hátrányos helyzetbe kerülését. A nyugdíjas szövetség és a párt között egyfajta munkamegosztás van, a civil szerveződés és a párt a felmerülő kérdésekről minden esetben egyeztet. Kinyilvánították a vendéglátók, hogy a szövetségen belül különféle világnézetek, politikai felfogások vannak jelen, és ezt a szövetség tiszteletben tartja.

A választott nyugdíjas párti képviselőik révén hatékony lobbi tevékenységet tudnak elérni a többi képviselő között, és nagyon odafigyelnek a törvény-előkészítői munkára is. Jó kapcsolatot tartanak fenn az apparátusokkal, és már a törvények megszövegezésénél próbálják az idősek érdekeit érvényesíteni. Egyik fő feladatuknak tekintik a nyugdíjak reálértékének megtartását.

Ivo Vajgl szerint ezt az érdekvédelmet nem csak a hazai törvényhozásban kell megtenniük. Ezért fontos az, hogy a május 25-i Európai Uniós választáson a pártjuk két képviselői mandátumot is szerzett. Látható az, hogy az idősödés problémája mára szinte Európa minden országában előtérbe került. Ezek az emberek nem akarnak rosszabbul élni, mint amikor még aktívan dolgoztak. Egy európai együttműködés megalakításáról gondolkoznak, amelynek az lenne a célja, hogy uniós szinten is ellássák az idősek érdekvédelmét. Meggyőződése az, hogy a fenti célok miatt, tradicionálisan szociáldemokrata értékeket kell képviselniük.

Felmerült az együttműködés szükségessége regionális szinteken is, mert a régiókban hasonló problémával küszködnek az országok. Ennek a programnak "Az idősek az idősekért" nevet adnák, ami jó lehetőséget biztosítana arra, hogy az idős szervezetek közötti együttműködés kiszélesedjen.

Anton Donko elnök úgy érzi, hogy az országukban a nyugdíjas szervezetüknek jelentős befolyásolási lehetőségük van a társadalmat érintő kérdések meghozatalában. Példaként említette, hogy a választási rendszer megváltoztatásakor aláírásokat gyűjtöttek és sikerült érvényesíteniük az elképzeléseiket. A meglévő problémák közül most a legfontosabb az egészségügyi reform végrehajtása országukban. Az álláspontjuk az, hogy nem szabad privatizálni az egészségügyet és ennek megakadályozásáért mindent meg is fognak tenni.

Az idősek körében végzett munkájuk is jelentős. Sok esetben segítik az egyedül maradt idősek elhelyezését. Jelentős jogi segítséget adnak a nagy értékű ingatlanok kisebbre történő elcseréléséhez. Az idősek szorult helyzetét ugyanis nagyon sokan szeretnék kihasználni, amikor kezelhetőbb és fenntarthatóbb ingatlanokat akarnak maguknak az idős korukra.

Nagy hagyományai vannak náluk az Időskorúak Fesztiváljainak és az Idősek Napja rendezvényeit minden évben a parlamentben ünnepelik meg.

A végén a két delegáció képviselői egyhangúlag megállapították, hogy a tanácskozás mindkét fél számára hasznos és a jövő feladatainak végrehajtása szempontjából előremutató volt. (D.F.)

 

Szlovákiában járt a NYOSZ küldöttsége

komarno3Jan Lipjansky úr, a Szlovák Nyugdíjas Szövetség (JDS) újonnan megválasztott elnöke meghívására három tagú NYOSZ delegáció látogatott nemrégiben Komarnoba. A tárgyaláson részt vettek (a fotón a felső sorból indulva): Dr. Frantisek Lesansky, a szlovák szövetség önkéntese, tolmács minőségben, Jan Lipjansky szlovák nyugdíjas elnök, Rajosné Bujnyik Éva, a Generációnk magazin kiadójának ügyvezetője, Némethné Jankovics Györgyi NYOSZ- elnök, Kravec Mária, a Komarno járási nyugdíjas szövetség elnöke – mint házigazda, Igor Fabián, a szlovák nyugdíjas szövetség szervezeti elnökhelyettese, és Demeter Ferenc, Veszprém megyei elnök, NYOSZ elnökségi tag, aki a közelmúltban Nyitra járással írt alá együttműködési megállapodást.

A találkozót az új szlovák elnök elsősorban abból a célból szervezte meg, hogy bemutatkozzon magyar barátainak, és megismerkedjen a szomszéd nyugdíjas szövetség törekvéseivel. Mivel mindkét szervezet tagja az Európai Nyugdíjas Szervezetnek (ESO), így a beszélgetés kitért a Kelet-európai ESO tagszervezetek szerepvállalására, és emellett az ESO fejlesztésére vonatkozó kezdeményezésekről is szóltak a vezetők. Hosszasan értékelték a két országos szervezet tagjainak kapcsolatait jellemző baráti eseményeket, programokat, és javaslatok hangzottak el arra, milyen formákban képzelhető el a nyugdíjas közösségek közti kapcsolat színesítése. Mindkét ország belpolitikájában választások történtek, így ennek nyugdíjas vonatkozásait is megtárgyalták a résztvevők.

Mivel a három szomszédos ország (Ausztria, Szlovákia és Magyarország) országos nyugdíjas szervezeteinek vezetői több alkalommal is megerősítették azon szándékukat, hogy kapcsolataikat elmélyítsék, a találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az ősz folyamán nagyobb létszámú, és szakemberekkel kibővített tanácskozás keretében fogják tanulmányozni az egyes országok szociálpolitikai és nyugdíj-politikai sajátosságait.

Tagszervezetek

NYOSZ tagszervezetek

01 Csongrád megyei tagszervezet - Szeged
elnök: Baghy Dezsőné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel.: 30/409-6911

02 Budapesti tagszervezet - Budapest
elnök: Véghné Reményi Mária
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/267-9064
iroda tel/fax: (1)269-5859

03 Győr városi tagszervezet - Győr
elnök: Bári Olga
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
iroda tel: (96)527-046

04 Heves megyei tagszervezet - Eger
elnök: Bujdosó Sándorné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 70/945-1566
iroda tel: (36)311-240

05 Százhalombattai városi tagszervezet- Százhalombatta
elnök: Cser János
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/275-1212

06 Tolna megyei tagszervezet - Szekszárd
Elnök: Dr. Horváth Marcel
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/668-1195
iroda tel: (74)311-596

07 Szolnok városi tagszervezet - Szolnok
Elnök: Deák Jánosné
tel: 20/544-4533
iroda tel/fax: 56)422-427

08 Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagszervezet - Szolnok
Elnök: Demény Istvánné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 70/340-0362
iroda tel/fax: (56)505-203

09 Veszprém megyei tagszervezet – Veszprém
Elnök: Demeter Ferenc
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/989-9684

10 Pest megyei tagszervezet – Monor
Elnök: Dr. Dudás Jenőné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/462-6147, tel/fax: (29)412-724

11 Zala megyei tagszervezet - Nagykanizsa
Elnök: Béres János
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/230-4685

12 Kecskemét városi tagszervezet - Kecskemét
Elnök: Dr. Tiba István
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/262-2868, (76)512-235

13 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagszervezet – Nyíregyháza
Elnök: Román Demeterné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/9686-782
iroda tel/fax: (42)414-146

14 Somogy megyei tagszervezet – Kaposvár
Elnök: Stikel János
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/901-0592
iroda tel: (82)512-366; (82)512-367

15 Hajdú-Bihar megyei tagszervezet – Debrecen
Elnök: Molnár Ferencné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/621-6081
iroda tel/fax: (52)417-564

16 MSZP Nyugdíjas Tagozat – Budapest
Elnök: Villám József
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 70/229-4050

17 MEASZ - Budapest
Elnök: Hanti Vilmos / Kordáné Szatmári Veronika dr.
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/467-8484
iroda tel: 353-4449

18 BBDSZ Pénzügyi Ágazati Szakszervezeti Szövetség nyugdíjasai
Elnök: Müller János
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/412-1902

19 OLAJÁG Otthonok - tagszervezet
Elnök:
email:
tel:

20 Bács-Kiskun megyei tagszervezet – Baja
Elnök: Marton Imre
tel: 20/427-6367, (79)325-558

21 Debrecen városi tagszervezet – Debrecen
Elnök: Nagy Barna
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/928-8048

22 Pécsi tagszervezet – Pécs
Elnök: Somogyváry Attila
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/229-0331
iroda tel/fax: (72)210-064

23 Győr-Moson-Sopron megyei tagszervezet – Győr
Elnök: Vas Lászlóné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/209-6567
iroda tel: (96)527-046

24 Felsőoktatási Dolgozók tagszervezete – Budapest
Elnök: Dr. Balogh Vilmos
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/461-6439

25 Hódmezővásárhelyi városi tagszervezet – Hódmezővásárhely
Elnök: Oskovics György
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 70/385-4627

26 Békés megyei tagszervezet – Békéscsaba
Elnök: Szrenka Pálné
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/349-3789
iroda tel: (66)640-776

27 Fejér Nyugdíjas Szövetség – Székesfehérvár
Elnök: Barabásné Soltész Éva
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 20/365-5147

28 Pedagógus tagszervezet – Budapest
Elnök: Dobai László / Holcsikné Brummer Mária
tel: /20/560-7022

29 Vas megyei tagszervezet – Szombathely
Elnök: Dancs István
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 70/396-5774
iroda tel/fax: 94/788-419

30 Nyíregyháza városi tagszervezet – Nyíregyháza
Elnök: Szabóné Dr. Csiszár Gabriella
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/955-0750
tel/fax: 42/410-747

31 Kecskemét mezőgazdasági tagszervezet - Kecskemét
Egyesült a Kecskemét városi szervezettel

32 Nógrád megyei tagszervezet – Salgótarján
Elnök: Szendrődi György
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 30/205-4226, tel/fax: (32)700-062

33 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagszervezet - Miskolc
Elnök: Teszárovics Miklós
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: 70/548-1423
iroda tel/fax: (46)326-951

34 ENÉKE - Esztergom és környéke Nyugdíjas Egyesület - Esztergom
Elnök: Erős Miklós
tel: (33)313-343

35 Komáromi tagszervezet - Komárom
Elnök: Szabó Edit
email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bizottságok

Felügyelő Bizottság tagjai:

dr. Balogh László (Győr)
dr. Palotai Ferencné (Pécs)
Kiss Lászlóné (Békéscsaba)

Elnökség

Elnökség:

Elnök:
Némethné Jankovics Györgyi

Elnökhelyettesek:
Sztrenka Pálné (Békés megyei elnök),
Müller János (BBDSZ tagszervezeti elnök),
Oskovics György (hódmezővásárhelyi elnök),
Szendrődi György (Nógrád megyei elnök),

Elnökségi tagok:
Véghné Reményi Mária (budapesti elnök),
Demeter Ferenc (Veszprém megyei elnök),
Somogyvári Attila (Baranya megyei elnök),
Szabó Pál (Szabolcs megyei elnök).

Küldöttgyűlés

NYOSZ Küldöttgyűlés tagjai:

1. Csongrád megye: Baghy Dezsőné
2. Budapesti szövetség: Véghné Reményi Mária, Birta Bertalanné
3. Győr város – Arrabona: Bári Olga
4. Heves megye: Bujdosó Sándorné, Marmoly György
5. Tolna megye: Dr. Horváth Marcell, Sztárcsevits Ervinné
6. Szolnok város: Deák Jánosné
7. Jász-Nagykun-Szolnok megye: Demény Istvánné, Fancsalszkiné Szabó Edit
8. Veszprém megye: Demeter Ferenc, Török Lajos
9. Pest megye: Dr. Dudás Jenőné
10. Zala megye: Béres János, Skretyuk Lászlóné
11. Kecskemét város: Eszes László
12 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Szabó Pál, Román Demeterné
13. Somogy megye: Stikel János, Jánossy Gábor
14. Hajdú-Bihar megye: Molnár Ferencné, Dóráné Szalontai Piroska
15. MEASZ: Kordáné Szatmári Veronika dr.
16. Fejér megye: Paál István
17. Szeged város:  
18. Bács-Kiskun megye: Marton Imre, Szabó László
19. Debrecen város: Nagy Barna
20. Pécs város: Somogyvári Attila
21. Győr-Moson-Sopron megye: Vas Lászlóné
22. Olajág Otthonok  
23. Hódmezővásárhely város: Oskovics György
24. Békés megye: Sztrenka Pálné, Balázs Imre
25. Székesfehérvár város: Paál István
26. Pedagógusok: Rágyanszki Györgyné
27. Vas megye: Dancs István, Laki László
28. Nyíregyháza város: Szabóné dr. Csiszár Gabriella, Vareha Tamásné
29. ENEKE Esztergom és környéke: Erős Miklós
30. Nógrád megye: Szendrődi György, Tóth Lászlóné
31. Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Teszárovics Miklós, Pasztercsák Istvánné
32. Komárom város: Szabó Edit
33. BBDSZ Nyugdíjas Szervezet Müller János
34. MSZP Nyugdíjas Tagozat Villám József, Dr. Horváth László
35. Felsőoktatási Dolg. Szaksz. Nyugd. Szöv. Dr. Balogh Vilmos

Szervezet

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) 1988-ban alakult. Kiemelten közhasznú jogállású (2008), országosan kiépült hálózatával (megyei, városi szövetségek - 35 tagszervezet) és a hozzájuk tartozó klubokkal, egyesületekkel (1560), valamint a megközelítőleg 130 000 fős tagságával a legszélesebben értelmezett szociális, kulturális, sport és életmód, valamint érdekvédelmi feladatokra vállalkozó civil szervezet. Szövetségünk 1 fővárosi nyugdíjas szövetséget, 5 országos (ágazati jellegű) egyesületet, 18 megyei szövetséget a hozzájuk tartozó nyugdíjas klubokkal, és 11 megyei jogú városi szövetséget a klubokkal foglal magába. A civil hálózat elemeire az önállóság jellemző. Az információáramlásra a körlevél, az értekezlet, illetve az információk nyújtására a honlapunk és a Generációnk magazin szolgál. Szervezetünk az elmúlt években elsősorban az egészségmegőrzés, a gyógyító rehabilitáció, az idősek életviszonyai, a kulturális hagyományőrző tevékenység, természet és környezetvédelem témakörökben igyekezett közösségi programokat szervezni és érdekvédelmi tevékenységet kifejteni.

Sajátos területként gondozzuk az idősek fogyasztói érdekvédelmét. Európai nyugdíjas szerveződések tagjaként nyomon követhetjük korosztályunk helyzetének nemzetközi alakulását. A tagságunkkal kialakított kapcsolatainkban jelenleg legfontosabb eszközünk az általunk is gondozott Generációnk magazin, amely információkat juttat az idősebb korosztály széles rétegeinek.

Fontosnak érezzük az egyes szövetségek és saját szervezeteink vezetőinek képzését. A közép és felsővezetők oktatási csomagjainak összeállításakor figyelembe vesszük a megkezdett és folytatandó szervezeti kutatás megállapításait, az uniós partnerség követelményeit, az érdekérvényesítés követendő útjait.

Az érdekvédelem anyagi-szociális kérdéseit megszakítás nélkül kilenc évig a kormány mellett működő Idősügyi Tanácsban képviseltük. Az itt kifejtett tevékenység részbeni következményei számos kormányintézkedésben érezhetők voltak.

Köszöntés

Kedves Látogató!

A hazai nyugdíjas mozgalom egyik közfigyelemre érdemes közössége – a Nyugdíjasok Országos Szövetsége – nevében köszöntöm Önt, a betekintő vendégként érkezettet, a visszatérő látogatóként hozzánk fordulót. Köszöntöm a hatvanon túliak világa iránt érdeklődő majdani nyugdíjasokat, de még inkább a nagy családunk életében önmagát megtalálni kívánó időseket.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége megalakulásának 20. évfordulójára készülve régi vágyát beteljesítő szép ajándékkal – a www.nyosz.hu - honlappal köszöntötte százezres tagságát. Most – öt év elteltével – új arcát mutatva tárja üzeneteit az idősödő generáció elé.

Egyazon Föld hordja lépteink nyomát! Egyazon Tér éltet mindnyájunkat s adja keretét erősen változó világunknak! Ez a világ a mi világunk is! Ezt jelzi a honlapunk is, amellyel - a kor technikáját megragadva - szeretnénk magunkat megmutatni, hogy látva lássanak. Szeretnénk megmutatni, hogy a modern világ szellemisége miként rakja fészkét a nyugdíjas lelkekben, s hogy ott fönn, túl a hetvenen, nem feltétlen az örök hó és jég borzalma vár ránk, hanem a harmonikus, boldog öregség esélye. Megmutatni, hogy emelt fővel, miként nézzünk ennek elébe. Megmutatni, hogy a mi családunk a teljes emberi létet megkísértők, a közösségi erő- és öröm forrásból táplálkozók gyülekezete, olyanoknak, akiknek van még dolga a világban.

Honlapunk nemcsak a tájékozódás hasznos eszköze kíván lenni, hanem találkozó helye is azoknak, akik úgy érzik: nyugdíjasnak lenni nemcsak azt jelenti, hogy valami elmúlt. A nyugdíjas lét arról is szól, hogy valamit el is kezdhetünk. Kezdjük el építeni a magunk – egyre inkább közösségi keretekben kibontakozó – időskori boldogságát.

Legyen társunk ebben a megismételhetetlen, kalandos, csodálatos utazásban. A megálmodott és a jövő hónapok munkájával bővülő honlapunk ehhez kíván útikönyv lenni.

2014. január 1.

Némethné Jankovics Györgyi
Nyugdíjasok Országos Szövetsége
elnök

404

A keresett oldal nem található!

Sajnáljuk, de a keresett oldal címe megváltozott. Kérjük használja a főmenüt a kereséshez.

<< Tovább a kezdőoldalra

Köszönjük!

Keresés a honlapon

Elérhetőségeink

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
Email: nyosz@enternet.hu

Partnereink

aidaco

drava hotel

experidance

otp travel

solar

stonehenge logo